Вијести, Регион

Пресинг: Врућа политичка јесен, нереална опасност

031500

БиХ не предстоји врућа политичка јесен, јер су свјетске силе оптерећене сопственим проблемима, првенствено економском кризом која неколико година „влада“ свијетом, сагласни су новинари и политички аналитичари који су вечерас били гости у емисији „Пресинг“.

„У администрацији у Вашингтону немају превише времена да размишљају да ли је у БиХ боља или гора ситуација,они који се баве спољном политиком у Стејт департменту воде бригу о политичким кретањима, али у суштини Балкан је на периферији америчких интереса. БиХ је већ неколико година послије рата на периферији америчких интереса и због свих проблема који постоје у САД, првенствено економских. У посљедњих шест мјесеци Обамину администрацију и уопште јавност Балкан не занима пуно. То је и можда најбоља околност за нас, што се не баве нама“, каже Обрад Кесић, политички аналитичар из Вашингтона.

„Нажалост због таквог званичног става, то отвара простор амбициозним дипломатама да се више баве БиХ и утичу на политичка кретања“, сматра Кесић.

Анђелко Козомара , одговорни уредник Еуроблица за подручје РС је сагласан је да је БиХ у другом плану америчке дипломатије, па и ЕУ која пријемом Хрватске и других чланица не обраћа много пажњу на БиХ како би се развила у складу са европским кретањима.

„Мислим да су измислили пресуду Сејдић-Финци зато што то може трајати 20 година. Хрвати у том контексту желе трећи ентитет, а Бошњаци то неће дати. Другоразредни дипломате се баве нама и не треба да се бринемо да ћемо бити додатно дестабилизовани“, навео је Козомара.

„Најављено „наранџасто“ прољеће и врућа политичка јесен су нереални, прилично драматични и не одговарају стварности“, став је Бране Божића, дописника НИН-а из Бањалуке.

„Само су различити појавни облици политичког дјеловања, а у суштини се ништа битно не мијења. У рату је била борба за територије,данас је борба за идентитете и институције.Бошњаци деценијама желе да доминирају,а успоставом грађанске државе се жели остварити та доминација“, навео је Божић.

Дејтон је дио геополитичке слагалице на Балкану, и дугорочно гледано, он се битније неће мијењати, каже Божић.

Професор са Факултета политичких наука у Бањалуци, Александар Врањеш се сагласио са саговорницима да БиХ није у центру пажње великих сила, а нижерангиране диплопате, којих овдје има много, имају за циљ изградњу цивилног фронта, односно превазићи националне идентитете и људе окупити око животних проблема и на тај начин створити нову политичку елиту која бих требала да развије демократију у БиХ.

„И протести у Бањалуци, по том моделу нису били спонтани, а дипломате таквим аганжманом утичу на политичке елите да креирају друштвена кретања“, каже професор Врањеш.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *