Вијести, Регион

Препорука декана да се не користи ћирилица

Данас приватни – сутра државни!?

Професори приватног Фармацеутског факултета, истуреног одељења у Новом Саду, добили су од декана допис да од нове школске године сву презентацију пребаце с ћирилице на латинично писмо.

Декан Срђан Стојановић ову одлука образлаже „повећаним бројем уписаних студената из БиХ и Хрватске којима није лако читање ћирилице, а да је општи циљ факултета јачање на регионалном плану“.

„Стигао нам је званичан допис у коме нас декан обавештава да ћемо од 1. октобра морати сву презентацију да преконвертујемо с ћирилице на латиницу, да се књигама, практикумима и збиркама, које се користе као основна литература, нађе паралела на латиници, као и да се убудуће тестови студентима дају на латиници. Овај допис нас је све збунио будући да ми у српском језику имамо два писма и да је уставом загарантовано право да се изражавамо на писму ком желимо“, каже један од професора.

Декан овог приватног факултета, који постоји три године, а који је добио акредитацију од Комисије за акредитације, тврди да препоручује латиницу, а не забрањује употребу ћириличног писма.

„Нисам забранио ћирилицу, нити ја могу то да учиним. Слажем се да је можда неспретно написан допис јер стоји да се ћирилица неће моћи више користити од 1. октобра. Јесте снажна препорука нашег факултета да се све преконвертује на латиницу и тачно је да имамо много нових уписаних студената из региона, захваљујући томе што смо добили акредитацију. Студенти нису само Бошњаци и Хрвати, већ и Срби из Босне и Хрватске, али и њима је ћирилица тежа за читање од латинице“, каже декан за Блиц.

Оно што није препоручено је забрањено?

Оно што није препоручено је забрањено?

Додаје да је због Болоњске декларације пожељно и добро да долазе студенти из других држава и да су добили и молбе од двадесетак студената да би им било лакше да се настава одвија на латиничном писму. С друге стране, Стојановић образлаже да нико од професора или предавача неће сносити санкције ако не жели да припреми наставу на латиници.

Извор: http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Preporuka-dekana-da-se-ne-koristi-cirilica.html

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *