Вијести, Регион

Повратак у Сарајево тек када буде безбједно

030814
Посланици српских и хрватских странака у Парламенту БиХ спремни су да се врате на посао у Сарајево само ако им буде гарантована безбједност, што како кажу, безбједносне и полицијске агенције БиХ и ФБиХ тренутно не могу да им гарантују.

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Денис Бећировић позвао је данас оба дома Парламента БиХ, Предсједништво и Савјет министара БиХ да наставе са сталним засједањима.

Бећировић је навео да према оцјени надлежних званичника безбједносна ситуација не би више смјела бити аргумент за нефункционисање органа БиХ.

Нагласио је да би се у случају нерада институција БиХ “ускоро пред органима БиХ и њених ентитета број незадовољника спремних на протесте могао значајно повећати”.

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ упутила је у данас информацију о мјерама и радњама полицијских службеника током ненајављених протеста од 5. до 7. јуна испред зграде институција у Сарајеву предсједавајућем Савјета министара БиХ Вјекославу Беванди, Независном одбору Парламента, а дан раније и Министарству безбједности, које је информацију и тражило.

“Глас Српске” објавио је да је у овој информацији наведено да је скуп који је организован у Сарајеву 6. јуна био ненајављен, односно илегалан и да су утврђени бројни пропусти полицијских снага.

Из Министарства безбједности јуче су нагласили да они немају надлежности над оперативним радом, не врше именовања, нити могу смијенити директоре агенција за спровођење закона на нивоу БиХ, ентитета или кантона, већ да то ради Независни одбор Парламента БиХ.

Предсједник Независног одбора Жико Крунић рекао је “Гласу Српске” да ће се детаљно позабавити извјештајем Дирекције.

– Мора се знати ко је и по чијем налогу толико дуго људима ускратио слободу кретања и да ли је било ваљаних разлога за то – казао је Крунић.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић рекла је “Гласу Српске” да су безбједносне агенције задужене за безбједност посланика показале све што су могле показати 6. и 7. јуна.

– Директно сам контактирала и са директором Дирекције за координацију полицијских тијела и његовим замјеницима, као и са министром безбједности покушавајући да их присилим да раде свој посао – казала је Мајкићева и додала да питање односа министра безбједности који треба да координише рад свих безбједносних агенција мора бити главна тачка дневног реда и Савјета министара, и Парламента и Заједничке комисије за одбрану и безбједност.

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Александра Пандуревић рекла је да безбједност посланицима у Сарајеву не може гарантовати човјек који је 6. и 7. јуна отворено стао на страну демонстраната, насиља и урушавања уставног поретка.

– То је министар унутрашњих послова Кантона Сарајево Нермин Пећанац. Овдје је кључна и одговорност кантоналног комесара Вахида Ћосића – казала је Пандуревићева.

Портпарол ХДЗ-а 1990. Весо Вегар рекао је да су посланици ове странке и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Божо Љубић спремни да дођу на сједницу, само уз гаранције за несметан и независан рад.

Позив за повратак у Сарајево упутила је и СДП, чији је Бећировић члан.

Неколико стотина демонстраната, захтијевајући доношење закона о ЈМБ, 6. јуна, у Сарајеву држало је сатима под блокадом зграду институција БиХ у којој се налазило око 1.500 људи, међу којима и 350 страних држављана, углавном банкара.

Селимовић

Директор Дирекције Химзо Селимовић рекао је да су сви потези које су вукли били у интересу безбједности људи у објектима, људи испред зграде институција БиХ и полицијских службеника.

Захвалио је министру унутрашњих послова РС Радиславу Јовичићу који је дошао у штаб и дао подршку.

– Били смо у сталној вези са МУП-ом РС, који је обезбиједио адекватна моторно-техничка средства послије евакуације, да се ти људи што прије безбједно превезу до својих кућа и мјеста пребивалишта – додао је Селимовић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *