Вијести, Регион

Повратак Крима Русији даје наду Србима да ће некад вратити Косово

ЂОРЂЕВИЋ: ПОВРАТАК КРИМА РУСИЈИ ДАЈЕ НАДУ СРБИМА ДА ЋЕ НЕКАД ВРАТИТИ КОСОВО И МЕТОХИЈУ

  • Директор РИСИ Леонид Решетњиков у Симферопољу изнео лично уверење да Русија не би требало да све земље позива на Параду Велике Победе: „Треба имати на уму да није само Немачка напала СССР. То је био напад целе Европе. У њему су учествовале и Француска, и Белгија, и Мађарска, и Румунија, да даље не набрајам. На Параду не треба звати никога осим представника земаља које су се бориле заједно са нама. Уосталом, нејасно је и чији су потомци они  који нам последњих дана говоре да неће доћи у Москву”
  • Председник „Наше Србије” Млађан ЂОРЂЕВИЋ: „Крим је организовао референдум на највишем нивоу, а на Косову никаквог референдума није било. Ми у Србији смо са радошћу дочекали ослобођење Крима и његово присаједињење Русији. То нам даје наду да ће се и Косово некада вратити у састав Србије”

         УКРАЈИНУ под садашњим руководством и при овом државном курсу чекају тешке године у којима она може изгбутити нове територије – оценио је у Симферопољу директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков.

         Он у главном граду Крима учествује у раду међународне конференције „Крим и Русија. Политика Запада: наде на мир или неизбежност конфликта”.

         Наступивши у симферопољском прес-центру „Русија данас”, указао је да ситуација са сменом власти у курсом политике у Украјини умногоме подсећа на оно што се збивало са немачком уоћи Другог светског рата када је „велики немачки народ за само 10-12 година сишао с ума”.

         „Украјина, подвукао је Решетњиков, има само једну шансу. Да се пред целим светом покаје и затражи опроштај. Само, то је нереално, па не искључујем да ће се од ње – током наредних највише две године – одвојити не само Донбас него и друге области. Неке ће ићи на зближавање са Русијом, неке на зближавање са Пољском, а можда и са Мађарском. Да, Украјину чекају заиста тешке године”.

         Он је нагласио да су многе земље под великим притиском САД да њихови лидери не иду у Москву на Параду Победе 9. маја:

         „Наш институт – открио је – има добре односе са политиколозима и политичарима у Јужној Кореји. Пре месец дана су нам признали: „Веома желимо да наша председница у мају буде Москви, али не можете ни да замислите какав притисак на нас врше Американци!”. Имајте на уму да САД  у Јужној Кореји и даље држе 23.000 војника”.

         Решетњиков је истакао да Американци за изнуђивање неодласка у Москву  користе и компромитујуће „материјале”

         Које су скупили о лидерима других земаља, а и полуге економског притиска. Додао је да Вашингтон притисак врши и на руководство Србије.

         Ово је у Симферопољу, за време истог наступа пред новинарима, потврдио и Млађан Ђорђевић, председник Наше Србије.

         „Чим је председник Србије, Томислав Николић, саопштио да ће присуствовати паради у Москви – Европска унија му је поручила да то не треба да чини. Урадила је то истог дана!”

         Решетњиков је – поново узевши реч – изнео лично уверење да Русија не би требало да све земље позива на Параду Велике Победе:

         „Треба имати на уму да није само Немачка напала СССР. То је био напад целе Европе. У њему су учествовале и Француска, и Белгија, и Мађарска, и Румунија, да даље не набрајам. На Параду не треба звати никога осим представника земаља које су се бориле заједно са нама. Уосталом, нејасно је и чији су потомци они  који нам последњих дана говоре да неће доћи у Москву”.

         Ђорђевић је кримским новинарима рекао да би у Србији многи волели да Русија поново има цара и поновио да САД врше притисак на руководство Србије да прекине сарадњу са Русијом и да се прикључи западним санкцијама против ње:

         „Србија је већ прошла искушења повезана са притиском Запада. Тај притисак траје и даље и срачунат је на то да се Београд прикључи антируским санкцијама. Даће Бог да се то никада не догоди”.

Млађан Ђорђевић

Млађан Ђорђевић

Ђорђевић је посебно говорио о Криму у Косову и Метохији:
„Крим је организовао референдум на највишем нивоу, а на Косову никаквог референдума није било. Ми у Србији смо са радошћу дочекали ослобођење Крима и његово присаједињење Русији. То нам даје наду да ће се и Косово некада вратити у састав Србије”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *