Вијести, Регион

Потписник Брислеског споразума објашњавао Хоџају како је Тачи добар Шиптар и фини господин

ДАЧИЋ НА СЕДНИЦИ СБ УН ЧАК И ВЕРБАЛНО НЕУБЕДЉИВ И ЖАЛОСНО ДЕФАНЗИВАН ПРЕД ШЕФОМ ТАЧИЈЕВЕ ДИПЛОМАТИЈE

  • ХОЏАЈ: Косово је забринуто због сукоба у Ираку и Сирији, као и због агресије Русије на Украјину. Косово је шокирано насиљем које се дешава у тим земљама. Кад је реч о Сирији, има појединаца који учествују у сукобима у тој земљи. Косово је против учествовања појединаца из Србије у подршци групама проруских сепаратиста у источној Украјини
  • ХОЏАЈ: Руска Федерација данас није у позицији да говори о ситуацији на Косову и региону. Русија је прешла све црвене линије међународног реда и закона, а ми осуђујемо руску окупацију Крима и инвазију у источној Украјини. Русија је зато изгубила већину свог међународног кредибилитета и легитимитета да говори о међународном миру, правди и стабилности
  • ХОЏАЈ: Косовске власти су забринуте због руско-српских војних вежби најављених за 2015. које виде као опасност за безбедност и стабилност у југоисточној Европи
  • ДАЧИЋ: Ми хоћемо с вама да постигнемо политичко решење. Ви сматрате да је то решење већ нађено, једнострано сте прогласили независност, које су овде многе земље подржале…. Србија је платила доста за своје грешке, хоћемо ли се стално враћати у прошлост или желите да идемо даље?
  • ДАЧИЋ: Ја сам овде био више од десет пута са косовским премијером Хашимом Тачијем и никад се нисам на овакав начин расправљао с њим. Молим све остале који у влади Косова имају ниже функције од њега да не представљају веће католике од папе             
  • ДАЧИЋ (у изјави после седнице): Он је наступио недемократски и оптужио Србију да малтене учествује у, како је рекао, агресији на Украјину и да угрожавамо међународно право. То је несвакидашњи случај у СБ. Непримерено је да Косово било коме држи лекције о међународном праву, јер је једнострано признавање независности Косова без договора са Србијом прави пример кршења међународног права      

        МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија спремна на наставак дијалога са Приштином, али да не може да нас води напред став да наша земља угрожава међународно право у Украјини, што је на седници Савета безбедности УН изнео косовски представник.

        Дачић је за РТС рекао да је непримерено да Косово било коме држи лекције у вези са међународним правом, јер је једнострано проглашење независности Косова пример кршења међународног права.

        Дачић је гостујући на РТС-у навео да је министар спољних послова Косова Енвер Хоџај на крају седнице Савета безбедности синоћ реаговао на тврдњу руског представника да људи са Косова учествују у операцији у Сирији и Ираку у оквиру терористичке организације Исламске државе Ирака и Леванта.

        „Он је наступио недемократски и оптужио Србију да малтене учествује у, како је рекао, агресији на Украјину и да угрожавамо међународно право“, објаснио је Дачић.

        Дачић је, како наводи, реплицирао да је то несвакидашњи случај у СБ и да је непримерено да Косово било коме држи лекције о међународном праву, јер је једнострано признавање независности Косова без договора са Србијиом прави пример кршења међународног права.

        Такође, указао је и на то колико људи са Косова учествује у операцијама у Сирији, Ираку и другим местима у оквиру терористичких организација, те да такав приступ „не може да нас води напред“.

        „Причамо о будућности, а представници Косова користе сваку прилику, чак и на седници СБ, да позивају чланице да признају независност“, навео је Дачић.

        Он је додао и да се преговори са Приштином обављају на нижем нивоу и изразио спремност да Србија уради све што је неопходно, јер последњи догађаји, пре свега смрт припадника жандармерије показују да је безбедност и даље проблематична.

        „Спремни смо да учествујемо у наставку дијалога и надамо се да ће ЕУ дати позитиван подстицај свему томе“, додао је Дачић.

        Говорећи о седници СБ, Дачић је казао и да је иницијатива за оснивање Специјалног суда за злочине ОВК на Косову изазвала реакције чланица, па је прерставник Француске рекао да Косово мора да се суочи са својом будућношћу, али и са прошлошћу.

        Дачић је на самој седници назвао класичном пропагандом Хоџајеву изјаву да појединци из Србије пружају подршку проруским снагама у Украјини.

        Хоџај је на крају седнице Савета безбедности УН осудио Србију због, како је рекао, учествовања појединаца у подршци групама проруских сепаратиста у источној Украјини, нагласивши да се власти Косова томе противе.

        Подсетивши да је Косово прогласило независност од Србије без договора са њом, Дачић је узвратио: „Да ли желимо да живимо у прошлости или да идемо у будућност? Не знам зашто упетљавате Србију у ваш дијалог са Русијом. Ако имате нешто да причате против Русије, о каквој заједничкој руско-српској активности причате? Ви злопутребљавате седницу Савета безбедности за класичну пропаганду.“

        Он је подсетио да је заједно са представницима Приштине и другим званичницима држава Западног Балкана био у Берлину где се разговарало о стабилизацији и консолидацији ситуације у региону.

        „И ви мислите да је то ваш допринос томе? Ја сам овде био више од десет пута са косовским премијером Хашимом Тачијем и никад се нисам на овакав начин расправљао с њим. Молим све остале који у влади Косова имају ниже функције од њега да не представљају веће католике од папе“, рекао је Дачић.

        Српски министар је нагласио да Србија не учествује ни у каквим агресивним акцијама било где у свету.

        Како је рекао, има грађана Србије муслиманске вероисповести у Сирији и Ираку, где учествују у џихадским организацијама што Србија најоштрије осуђује, а има и доборовљаца који учествују и на страни проруских снага и на страни Украјине.

        Како је рекао, не можемо се суочити са будућношћу ако се не расветли наша прошлост.

        „Ми хоћемо с вама да постигнемо политичко решење. Ви сматрате да је то решење већ нађено, једнострано сте прогласили независност, које су овде многе земље подржале…. Србија је платила доста за своје грешке, хоћемо ли се стално враћати у прошлост или желите да идемо даље „, рекао је Дачић.

        Како је додао, он и Хоџај сигурно неће решити светске проблеме.

        „Дајте да решимо нашу кризу и посветите се боље томе… Ако је прошлост једина наша будућност, не вреди да разговарамо о будућности на овакав начин“, закључио је он.

        Хоџај је рекао и да је Косово забринуто због сукоба у Ираку и Сирији, као и због „агресије Русије на Украјину“.

        „Косово је шокирано насиљем које се дешава у тим земљама. Кад је реч о Сирији, има појединаца који учествују у сукобима у тој земљи. Косово је против учествовања појединаца из Србије у подршци групама проруских сепаратиста у источној Украјини“, рекао је Хоџај.

        Такође, рекао је и да Руска Федерација данас није у позицији да говори о ситуацији на Косову и региону.

        „Русија је прешла све црвене линије међународног реда и закона, а ми осуђујемо руску окупацију Крима и инвазију у источној Украјини. Русија је зато изгубила већину свог међународног кредибилитета и легитимитета да говори о међународном миру, правди и стабилности“, рекао је он.

        Хоџај је додао и да су косовске власти забринуте због руско-српских војних вежби најављених за 2015. које виде као опасност за безбедност и стабилност у југоисточној Европи.

Потписник Брислеског споразума објашњавао Хоџају како је Тачи добар Шиптар и фини господин

Потписник Брислеског споразума објашњавао Хоџају како је Тачи добар Шиптар и фини господин

Поводом Хоџајевог излагања огласио се и представник Русије у СБ УН, рекавши да Хоџајеве речи не одражавају стварност.

„Догађаји на Криму резултат су референдума на којем је учествовало више од 80 одсто гласача, од којих је преко 90 одсто гласало за независност, за разлику од Косова. А неки кажу да су избори на Косову, где је изашло нешто више од 40 одсто бирача, били успешни“, рекао је он.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *