Регион

Поплаве прете Хрватској

Reka

Проглашене ванредне мере опасности од поплава у Хрватској. До сада није било потребе за евакуацијом, а службе су у приправности.

Због обилатих падавина, кише и снега и високих температура последњих дана, Хрватској прете поплаве, па су на појединим подручијима проглашене ванредне мере опасности од поплава.

Иако се очекивало да ће водостај Купе до јутра нарасти на око 600 центиметара, водостај реке премашио је та очекивања већ око поноћи и јутрос у 9 сати износио је 771.

Ванредне мере одбране од поплава проглашене су у Карловцу, где ниво реке Купе износи до 830 центиметара.

Река Корана у Логоришту и на Мекушју излила се још синоћ, а због изливања реке Добре на подручју Оштарија је затворен друмски саобраћај.

„Све реке су на карловачком подручју при крају остваривања свог максималног водостаја. Водостај реке Купе је у 7 сати износио 766 центиметара. У току дана очекујемо пораст од неких петнаестак центиметара и у каснопоподневним сатима очекује се смиривање ситуације“, навела је Биљана Жељезњак из „Хрватских вода“, преносе хрватски медији.

Опасност од поплава прети Госпићу и Сиску. Доток воде у акумулацији Крушчици премашио је 500 кубних метара у секунди, а све надлежне службе на подручју Госпића су у стању приправности.

На косињском и госпићком подручју проглашене су такође ванредне мере од поплава. До сада није било потребе за евакуацијом, а службе су у приправности.

„У горњем сливу Лике, где је било највише проблема, стање се полако смирује“, каже Младен Водичка из „Хрватских вода“ из Госпића.

Коментариши чланак

Коментара