Вијести, Култура, Регион

Поново разбијена ћирилица у Вуковару

Поново разбијена двојезична табла у Вуковару

До сада је забележено 26 случајева уништавања или оштећивања табли. У неким инцидентима је било вишеструког уништавања, па се процењује да је више од 35 табли било на мети нападача, идентификованих тек у неколико случајева.

На згради Хрватског завода за запошљавање у Вуковару поново је разбијена двојезична, ћирилично-латинична табла, а полиција трага за непознатим починиоцем.

У Полицијској управи вуковарско-сремској подсећају да је табла на тој згради разбијана или скидана више пута од 2. септембра прошле године, када је у том граду почело постављање плоча с ћириличним и латиничним натписима државних институција и установа.

Према подацима полиције, до сада је у том граду забележено 26 случајева уништавања или оштећивања табли. У неким инцидентима је било вишеструког уништавања, па се процењује да је више од 35 табли било на мети нападача, идентификованих тек у неколико случајева, објавила је Хина.

Фото Танјуг/ФаХ

Фото Танјуг/ФаХ

Уништавање двојезичних табли у том али и у другим градовима Хрватске почело је током протеста које је организовала десничарска организација Штаб за одбрану хрватског Вуковара.

Та организација тражила је и референдум којим би се ограничила права националних мањина на употребу матерњег језика и писма а хрватске власти намеравају да измене Устав да би спречиле такву врсту референдума.

Извор: Телеграф.рс / Танјуг)

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *