Вијести, Регион

Почео попис – први резултати за 90 дана

142321

БИЈЕЉИНА – У БиХ је данас почео попис становништва, домаћинстава и станова који ће коштати око 46 милиона КМ, а први резултати биће познати 90 дана од завршетка изјашњавања становништва.

Коначан посао у вези са пописом мора бити завршен до половине 2016. године, а Агенција за статистику објављиваће резултате сукцесивно, како се која књига буде завршавала – национална и вјерска припадност, образовна структура становништва, економске карактеристике, старосне карактеристике и слично…

Попис становништва има изузетну важност и за Републику Српску и Федерацију БиХ и локалне заједнице. На примјер, да би нека локална заједница уопште аплицирала за развојне пројекте код ЕУ мора имати прецизне податке о броју становника и друге податке.

И пописница за дијаспору урађена је у складу са законом, као и методолошка упутства.

Надлежни истичу да је већина критичних питања ријешена захваљујући побољшаној координацији и сарадњи међу статистичким институцијама.

На важност изјашњавања становништа указали су и највиши политички званичици Републике Српске, који су позвали грађане Српске да се обавезно попишу и помогну при попуњавању пописивачких формулара. Нарочито је скренута пажња да се свако слободно и одговорно изјасни о својој нациналној припадности, језику, религијској припадности и свим другим важним појединостима.

И Управни одбор Међународне мониторинг мисије нагласио је значајно побољшање у техничкој припреми пописа становништва.

Из Евростата истичу да је Управни одбор, између осталог, примијетио да је напредак остварен у вези са контролним пописом, односно, послијепописном анкетом, те да припреме за активности на обради података углавном добро напредују.

Евростат је препоручио пажљиво надгледање и пружање подршке општинских комисија за попис, пошто се неке општине суочавају са тешкоћама у испуњавању обавеза о етничком саставу комисија.

Управни одбор Међународног мониторинга препоручује статистичким институцијама да исправно обавјештавају о активностима које се односе на грађане које живе у иностранству, на примјер путем конзулата, да би одговорили на забринутост дијаспоре у вези са укључивањем у операцију.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *