Вијести, Регион

Почела нова школска година

011467

Данас је почела настава у првом полугодишту у основним и средњим школама Републике Српске.

У школским клупама је 145. 000 ученика у 187 основних и 92 средње школе у Српској. Настава није почела у мјесној заједници Врбањци, општина Котор Варош, јер у подручној Основној школи „Свети Сава“ дјеца јутрос нису дошла. Пред школом су се окупили њихови родитељи који су саопштили да ће дјеца бојкотовати почетак наставе због чињенице да се Министарство просвјете РС оглушило о њихов захтјев за увођење групе националних предмета укључујући и бошњачки језик.

Родитељи, како кажу, намјеравају да дјецу упишу у школу у Јелаху у Федерацији БиХ, уколико се њихови захјеви не испуне.

С обзиром на то, да су у протеклом периоду знатно оштећени поједини школски објекти у Градишци, Бањалуци, Дервенти и Прњавору, ресорно министарство, Влада и локалне заједнице улажу напоре да се они санирају и оспособе за почетак наставе, навели су у Минстарству просвјете и културе.

Приоритетан задатак је и отклањање проблема у вези са питком водом у неколико подручних школа у Приједору, Шамцу, Братунцу, Зворнику и Доњем Жабару, гдје је вода бактериолошки неисправна. И у овом случају предузимају се све неопходне мјере да би се санирали захватни дијелови за воду и дезинфиковали школски бунари.

У Српској је примјетно смањење броја ученика, за 1.500 у основним и 1.800 у средњим школама, због чега ће ове године појединим наставницима бити умањена норма.

Да би се избјегао технолошки вишак и сачувала радна мјеста за наставнике и професоре, било је потребно смањити и број подручних одјељења у појединим школама у Врањској, Лијешњу, Дрињачи, Требављанима и Горњим Подградцима. С друге стране, у школама има и дефицитарног кадра, недостаје наставника математике и географије.

Штампање уџбеника за основне и средње школе, је приведено крају и уџбеници се могу набавити у свим књижарама Српске, речено је у Заводу за уџбенике и наставна средства у Источном Сарајеву. За све ученике првог и другог разреда основне школе обезбијеђени су бесплатни уџбеници, за које је издвојено 918.000 КМ.

Продужени боравак за 2.300 ученика, ове године биће организован у 40 основних школа.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *