Вијести, Регион

Петрич: Српска полигон Владимира Путина

На конференцији о БиХ, одржаној у јулу у Њемачкој Волфганг Петрич, бивши Високи представник међународне заједнице у БиХ рекао је да у складу с тим шта гласачи у БиХ одлуче на изборима „Запад мора бити спреман“.

Петрич је констатовао и да је БиХ постала полигон преко којег руски предсједник Владимир Путин сада покушава ослабити утицај Европске уније.

„На исти начин на који то чини у Украјини, Грузији или Молдавији, Путин дјелује и у БиХ и то преко Републике Српске, а једноставном логиком, да ако већ не може имати под утицајем цијелу БиХ, онда барем загорчава живот ЕУ манипулишући Српском,“ рекао је Петрич и додао да се све то одвија уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Сљедећа конференција о југистоку Европе биће одржаба 28. августа у Берлину , а њемачка канцеларка Ангела Меркел ће упутити важне поруке које би могле бити дио новог плана Берлина за стабилизацију тог дијела европског континента, најавио је Петрич. 

„Очигледно је да Њемачка припрема нове погледе према Балкану и то је веома битно. Усред низа великих проблема у свијету, фасцинантно је и за сваку похвалу да се осврћемо на западни Балкан и гледамо шта је добро, а шта није“  каже он, упозоривши да БиХ „страшно“ заостаје на европском путу. 

Предсједник РС, Милорад Додик и  Предсједник Русије, Владимир Путин - Фото: СРНА

Предсједник РС, Милорад Додик и Предсједник Русије, Владимир Путин – Фото: СРНА

„Брисел, под водством Њемачке и других држава, мора бити јасан и одлучан у својим захтјевима. Морамо показати вођство и ријешити наш најслабији дио балканске слагалице“, каже Петрич.

Петрич је најавио и долазак новог Високог представника међународне заједнице у БиХ.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *