Вијести, Регион

Патриотска одећа за шефа руске дипломатије

Гардероба министра иностраних послова РФ Сергеја Лаврова који 17. јуна завршава своју посету Београду, попуњена је мајицом Руси и Срби – браћа заувек.

Поклон српског сабора „Заветници“, уручен за време церемоније полагања венаца на споменик совјетским војницима, је постао најупечатљивија неформална епизода посете. Да истакнемо да је Сергеј Лавров реаговао као прави дипломата тачније помало је изашао ван граница дипломатских процедура. Говори портпаролка „Заветника“ Милица Ђурђевић.

Чланови наше организације су стигли испред самог споменика, где смо аплаузом сачекали Сергеја Лаврова. А затим смо са делегацијама које су полагале венци приступили да и ми учинимо исто. Полиција је покушала да спречи да положимо венац без икаквог образложења. Међутим, након интервенције протокола Амбасаде нама је то дозвољено. Ми смо најавили Амбасади Русије да смо припремили једну мајицу за шефа руске дипломатије. Пришла сам господину Лаврову, уручила сам мајицу и објаснила да се ради о симболичном поклону и захвалности за помоћ и подршку која садашња Русија пружа Србији. Његово одушевљење је било видно, мајицу је прислонио на груди да на неки начин покаже да је прихватио наш поклон.

Сергеј Лавров и  портпаролка „Заветника“ Милица Ђурђевић

Сергеј Лавров и портпаролка „Заветника“ Милица Ђурђевић

Како је истакла Милица Ђурђевић, за српски народ је важно да Москва доследно спроводи политику немешања у унутрашње ствари Србије:

Сматрамо да његова изјава да не види проблем што Србија жели у ЕУ показује колико Русија не жели да се меша у унутрашња питања Србије и да утиче на њен пут и да је Русија прави пријатељ који не поставља ултиматуме. Надамо се посети Владимира Путина поводом обележавања 70. годишњице ослобађања Београда и надамо се прилици да га дочекамо срдачно и достојанствено како то доликује гостопримљивом српском народу.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *