Вијести, Регион

Патрик Мун одлази са позиције амбасадора?

029821
Патрик Мун, амбасадор САД у БиХ, у јуну завршава свој мандат у БиХ на позицији амбасадора, сазнају „Независне новине“.

Како сазнајu „Независне“, ради се о редовној „ротацији“ на позицији амбасадора, а ова информација ће бити званично објављена када буде објављено име Муновог насљедника у БиХ.

У Амбасади САД јуче нису жељели потврдити ову информацију нити су хтјели говорити о Муновом насљеднику.

„Немамо шта изјавити по овом питању. Амбасадор Мун наставља свој посао овдје у БиХ и нема најављеног датума одласка“, саопштено је из Амбасаде.

Подсјећамо, Мун је на позицију амбасадора у БиХ именован од стране Барака Обаме, предсједника САД, 10. септембра 2010. године, а претходно је био први замјеник државног секретара САД за јужну и централну Азију, гдје је био координатор за Авганистан.

Био је и директор Канцеларије за Аустрију, Њемачку и Швајцарску, као и замјеник конзула у Бејруту. Заузимао је и мјесто извршног секретара Групе за преговоре о стратешком нуклеарном оружју (СТАРТ) у Женеви, као и америчке делегације у преговорима о Конвенционалним оружаним снагама у Европи са сједиштем у Бечу. Такође, радио је у Мисији САД у НАТО-у, а био је и замјеник шефа мисије у Америчкој амбасади у Загребу.

Прије дипломатских задатака био је официр ваздушних снага САД шест година, а од страних језика говори француски, руски и српско-хрватски.

Мун је у БиХ био снажно ангажован по питању рјешавања војне имовине, што је услов за активирање Акционог плана БиХ за чланство у НАТО-у, а као један од већих пројеката, уз његову заслугу покренут је пројект реформе ФБиХ, што је посао који још траје.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *