Вијести, Регион

Патријарха Павла криве за ратне злочине!

Због предлога одбора градских власти да се Сомборски булевар у Новом Саду преименује у Булевар патријарха Павла, Независно друштво новинара Војводине на свом сајту прогласило га је кривим за ратне злочине!

Опрости им Боже, не знају шта раде: Патријарха Павла криве за ратне злочине!

На порталу Аутономија.инфо, НДНВ ову одлуку коментарисало је у тексту с поднасловом “Националисти и клерофашисти настављају са обележавањем територије“. Неименовани аутор написао је да патријарх Павле “у јавности није препознат као ратни јастреб, али да су за време његовог управљања Српском православном црквом извршени најстрашнији злочини, укључујући и геноцид, од чега се црква никада није оградила”.

Они даље наводе да су “свештеници СПЦ учествовали у ратном хушкању и позивању на злочине и етничка чишћења“, а портал закључује да се “то и даље није променило”.

“За време ратова у бившој Југославији црква је одбила све мировне планове, а патријарх Павле је благосиљао ратне злочине Радована Караџића, Ратка Младића и Жељка Ражнатовића Аркана”, наставља анонимни новинар.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, био је згранут овим редовима, јер је и сам подржао предлог да се новосадски булевар назове по покојном патријарху.

„Можемо бити поносни ако један од булевара буде носио име патријарха Павла. А за ове гадости и невероватан безобразлук могу само да кажем, да кад би неко за ауторе овог сајта писао такве ствари, био би вероватно кривично процесуиран“, истакао је Вучевић.

Председница Комисије за давање назива улицама Новог Сада Бранка Бежанов (СПО), која је и предложила да се булевар зове по патријарху Павлу, навела је да су њену идеју подржале све политичке опције.

„Десетине хиљада људи који су данима чекали да се поклоне почившем патријарху Павлу и непрегледна река људи на његовој сахрани вреде много више од злонамерних речи новинара, који позивајући на мир и толеранцију пласира говор мржње“, напомиње Бежанова.

С њом се слаже и аналитичар Драгомир Анђелковић, који текст из пера једног од независних новинара Војводине сматра упереним против Срба и српске традиције.

Председнику НДНВ Динку Грухоњићу ово није прво обрушавање на патријарха Павла.

Наиме, после патријархове сахране, више од 500.000 људи који су дошли да му одају последњу почаст, Грухоњић, иначе добитник више награда за толеранцију, назвао је некрофилима.

Патријарх Павлe: Опрости им Боже, не знају шта раде / Фото: mojahercegovina.com

Патријарх Павлe: Опрости им Боже, не знају шта раде / Фото: mojahercegovina.com

„СПЦ је била један од водећих генератора ратова. “Прво су попови, па топови, па лопови“, а после свега тога остаје чинејница да је СПЦ једина национална институција која и даље ужива велики углед у народу. Па је*еш такав народ“, изјавио је тада Грухоњић.

Наше новине

Извор: Искра

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *