Вијести, Регион

Парламент БиХ није гласао за отварање пограничног спора са Црном Гором око Суторине

ПОНОВНО ОТВАРАЊЕ ТОГ ПИТАЊА ТРАЖИО ПОСЛАНИК СДП ДЕНИС БЕЋИРОВИЋ

         ПРЕДСТАВНИЧКИ дом Парламента БиХ данас није прихватио Предлог резолуције о Суторини.

         Тим Предлогом је заступник Социјалдемократске партије БиХ (СДП) Денис Бећировић тражио од Представничког дома да оцени неприхватљивим, неутемељеним и штетним Предлог уговора о државној граници између БиХ и Црне Горе, који је утврдио Савет министара БиХ у новембру 2014. године, према којем Суторина треба да остане у саставу Црне Горе.

         Од присутних заступника данас је њих 17 гласало против Предлога резолуције, седам их је било за, док су два заступника била суздржана.

         Неки посланици тражили су да изјашњавање о Суторини буде одгођено док се о томе не изјасне страни независни стручњаци, док опозициони Савез за бољу будућност (СББ) сматра да је Суторина проблематизована како би владајуће странке СДА, СДС и ДФ, скренуле пажњу протеклих месеци с истинских проблема као што су кашњење у формирању власти, те недоношење ниједног закона у Федералном парламенту од јуна прошле године.

         Председавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић изјавио је новинарима пре расправе да неће подржати Предлог резолуције о Суторини чији је предлагач заступник Денис Бећировић.

         „Када је Суторина у питању, историјски разлози су на страни БиХ, али правни разлози, на жалост нису на страни БиХ. Због тога данас нећу подржати резолуцију“, казао је Џаферовић.

         Ни Уставноправна комисија Представничког дома скупштине БиХ раније није подржала Предлог резолуције о Суторини коју је у парламентрну процедуру упутио Бећировић.

         Подсећамо, Денис Бећировић је покренуо крајем прошле године Резолуцију о враћању Суторине Босни и Херцеговини, тражећи од Парламента БиХ да оцени штетним и неприхватљивим предлог уговора о државној граници између БиХ и Црне Горе.

         Суторина је простор од 83.700 квадратних метара, а обухвата седам насељених места – Њивице, Крушевице, Пријевор, Шчепошевиће, Солила, Врбање и Ситница – гђе тренутно живи око 1.600 грађана.

Парламент БиХ

Парламент БиХ

Власти у Подгорици изразиле су озбиљну забринутост поводом резолуције којом се од парламента Босне и Херцеговине тражи да одбаци предлог уговора о државној граници са Црном Гором и отвара питање границе на приморској превлаци Суторина.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *