Вијести, Регион

Париз 14. децембра 1995, потписан Дејтонски споразум

Слободан Милошевић, Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић 14. децембра 1995. године у Паризу потписали Дејтонски мировни споразум. Споразумом окончан грађански рат у БиХ и формирана два конститутивна ентитета – Република Српска и Федерација БиХ.

На данашњи дан 1995. године у Паризу потписан је Општи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини, познатији као Дејтонски мировни споразум.

Потписивање Дејтонског споразума у Јелисејској палати

Мировни споразум за БиХ, парафиран 21. новембра 1995. године у Дејтону, у америчкој држави Охају, после тронедељних преговора, потписан је 14. децембра исте године у Паризу.

Споразум су, у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, потписали Слободан Милошевић, Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић у Јелисејској палати у Паризу.

Потписници су се обавезали да међусобне односе регулишу према Повељи УН, Завршном хелсиншком акту и другим документима ОЕБС-а, као и на међусобно поштовање суверенитета и решавње неспоразума на мирољубив начин.

Потписивање Дејтонског споразума.

Потписивање Дејтонског споразума.

Дејтонским споразумом Босна и Херцегобина је подељена на два ентитета: Републику Српску и Федерацију БиХ. Скупштина СР Југословије ратификовала је Дејтонски споразум 13. новембра 2002. године.

Извор: Ртс.СРБ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *