Вијести, Регион

Пале: Отворен Економски факултет

У Палама је данас отворена зграда Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а свечаности су присуствовали предсједник РС Милорад Додик и највиши званичници Српске и Града Источно Сарајево, као и представници академске заједнице РС и региона.

Отворена нова зграда Економског факултета на Палама

Отворена нова зграда Економског факултета на Палама

Ова високошколска институција обиљежава и два јубилеја – 60 година постојања и 20 година рада у Републици Српској.

Више од 4.000 метара квадратних простора и опрема по европским стандардима, омогућиће високе наставне стандарде и научно-истраживачки рад. Прошлост су неусловни објекти домова извиђача и подстанарски статус на Правном факултету, у којима су, ипак, генерације стицале академска звања, истиче предсједник студентске организације Економског факултета Марко Кубатија.

Из развојног програма Српске за изградњу Економског факултета у Палама издвојено је 5,7 милиона КМ, а за Универзитет у Источном Сарајеву, само у овој години 22 милиона. Предсједник Додик је истакао да су то улагања у будућност.

– Ниједна Влада, без обзира на политичко опредјељење, није оклијевала да помогне Универзитету у Источном Сарајеву и Економском факултету – нагласио је Додик, оцијенивши да овај универзитет, осим образовне, има и кохезиону улогу.

Уз захвалност институцијама Српске, декан Економског факултета Љубиша Владушић истакао је значај рада професора и сарадника који су у ову образовну установу уградили двије деценије стваралачких напора.

– Ова зграда показује да Влада Српске гледа и улаже у своју будућност, а наша је обавеза да узвратимо квалитетним кадровима – рекао је Владушић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић изразио је задовољство отварањем нове зграде Економског факултета, подсјећајући да је у Палама у току и изградња Студентског центра.

Од 1993. године, када је у Палама наставила да се баштини традиција сарајевског Економског факултета, у овој образовној установи усавршено је 14 доктора наука и 96 магистара, а дипломирало је 1.600 економиста. Два значајна јубилеја, 60 година постојања и традиције и 20 година рада у Палама овјековјечени су у Монографији Економског факултета. Сутра ће бити промовисана и нова генерација дипломираних економиста и магистара економских наука.

 

Извор: РТРС, Фото/СРНА

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *