Вијести, Регион

Отворена Школица живота у Облачини

У предшколској установи Полетарац у селу Облачина у општини Мерошина, отворена је Школица живота, одељење за предшколце узраста од три до пет година.

Школицу живота опремила је Фондација Ђоковић. Идеја је да се и најмлађи у најугроженијим општинама у Србији, укључе у систем предшколског образовања.

Село Облачина добило „Школицу живота“

Пета „Школица живота“, у оквиру пројекта „Школице живота – заједно за детињство“ Фондације Новак Ђоковић, свечано је отворена данас, у Предшколској установи „Полетарац“, у селу Облачина, Општина Мерошина.

За потребе нове школице, у чије опремање је Фондација уложила 800.000 динара, адаптиран је простор у приземљу ОШ „Јастребачки партизани“.

У сарадњи са општином и Центром за интерактивну педагогију (ЦИП), простор у ком ће Школицу похађати деца узраста од три до пет и по година, опремљен је адекватним намештајем, дидактиком, играчкама, сликовницама и материјалима за радионице. Фондација је обезбедила и сва неопходна средства за реализацију васпитно образовног програма, као и литературу за васпитаче.

Отворена Школица живота у Облачини

Отворена Школица живота у Облачини

Део опреме финансиран је и средствима прикупљеним са аукције ускршњих јаја у износу од 236.000 динара, коју су организовале компаније „Арт Ивал“и Фондација.

„Школице живота“ је пројекат на који смо посебно поносни јер омогућава деци из најугроженијих општина да се укључе у систем предшколског образовања. Срећни смо што ће више од двадесеторо малишана имати прилику да учи, игра се и проводи слободно време у реновираном простору, уз сав неопходан материјал за ове активности. Наш циљ је да им омогућимо правилно одрастање, да стекну жељу за учењем током целог живота и остваре све своје потенцијале – рекла је Горана Џуџа Јаковљевић, пројект менаџер Фондације приликом свечаног отварања.

Школицу тренутно похађају деца из Облачине, али и околних села – Биљега, Рожине, Азбреснице, Падине и Крајковца.

Овај пројекат нам омогућава обухват деце предшколског узраста од три до пет и по година, што се сматра „златним добом“ за рани раст, развој и учење, у духу визије наше установе. Захвални смо за прилику да, кроз партнерство са Фондацијом Новак Ђоковић, децу, своје највеће благо, у право време усмеримо ка правим вредностима. У годинама које долазе, подстицајна микро средина биће узрок добробити деце, родитеља и васпитног особља у нашој установи. Кроз овај пројекат научили смо како изгледа бити у тиму који побеђује. – изјавила је Лидија Јевтић – Златковић, в.д. директора ПУ „Полетарац“.

Председник Општине Мерошина, Бојан Нешић, захвалио се Фондацији и ЦИП-у на пруженој могућности да ова општина постане део хумане приче „Школица живота”.

Неразвијене општине, као што је Мерошина, и поред јаке воље да побољшају услове за рано одрастање деце, немају довољно средстава за овакав вид активности. Стога се још једном захваљујемо на свеукупној подршци и стварању окружења за стимулативно, креативно и безбедно одрастање и развој деце – истакао је Нешић.

О пројекту „Школице живота“

У оквиру пројекта до сада су реализоване три обуке: Тренинг за представнике локалне заједнице – „Ширење мреже програма и услуга локалне заједнице за децу узраста 3-5,5 година“, „Почни од почетка, почетак је важан – подршка раном расту, развоју и учењу“ и „Корак по корак, квалитетном образовном праксом ка друштву знања“.

У плану је још једна обука за ПУ „Ни црно ни бело – програм за рад са децом/младима, против предрасуда за развој толеранције и интеркултуралности“.

Поред наведеног, за развијање програма за рад са децом и породицама обезбеђена је менторска подршка, супервизија вештина и знања професионалаца стечених на обукама, редован мониторинг активности Школице, као и успостављање сарадње са другим организацијама које се баве раним образовањем деце.

Извор: Белами ТВ, Фондација Новак Ђоковић
(http://novakdjokovicfoundation.org/sr/novosti-i-informacije/selo-oblacina-dobilo-skolicu-zivota/)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *