Вијести, Регион

Осуђен због подстицања на скидање двојезичних табли у Вуковару

Вуковар – Општински суд у Вуковару осудио је предсједника Штаба за одбрану хрватског Вуковара Томислава Јосића на осам мјесеци затвора, условно на двије године, јер је медијским иступима подстицао на скидање двојезичних табли у том граду.

Пресуда се односи на скидање првих двојезичних табли постављених на неке државне институције у Вуковару у септембру прошле године, када су хрватски ветерани окупљени око Штаба протестовали, а неколико њих на крају и насилно скинуло табле, потврђено је данас из Штаба.

Из Штаба најављују да ће се жалити на ову пресуду, преносе хрватски медији.

„И даље тврдимо да су двојезичне табле у Вуковару постављене противзаконито и сада долазимо у ситуацију да држава, која је сама поступила противзаконито поставивши табле, пресуђује другима“, навео је члан Штаба Владо Иљкић.

Он је додао да су пријаве због скидања табли поднесене и против других чланова Штаба, те да очекује да би ускоро и њима могле бити изречене пресуде.

Хрватске је 2002. године усвојила Уставни закон о правима националних мањина, чије је провођење било једна од обавеза коју је држава преузела током преговора са ЕУ о поглављу 23 „правосуђе и људска права“.

У том закону и законима који из њега произлазе, Срби имају право на слободну употребу српског језика и ћириличног писма у општинама и градовима гдје их је више од 33 одсто према попису становништва.

Предсједника Штаба за одбрану хрватског Вуковара Томислава Јосића

Према резултатима пописа у Хрватској из 2011. године, Срби то право треба да остваре у 21 општини и два града – Вуковару и Врбовском.

 

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *