Вијести, Регион

Одаловић: Сарајево кочи процес тражења држављана Србије несталих у БиХ

014831

Предсједник Комисије за тражење несталих лица Србије Вељко Одаловић изјавио је данас да је интерес Србије да трајно ријеши питање несталих српских држављана на територији БиХ од 1992. до 1995. године, оптуживши власти у Сарајеву да коче тај процес, преносе агенције.

Одаловић је рекао да Србија трага за 94 своја држављана, углавном младим војницима бивше ЈНА, који су страдали у Сарајеву и “тузланској колони” 1992. године, али да повратне информације о њима из БиХ готово да и нема.

– Ми смо у Сарајево послали државни протокол, који би требало да створи формални оквир за решавање овог питања, али још нисмо добили никакав одговор – рекао је Одаловић.

Он је напоменуо да српска комисија нема поуздане информације гдје су тијела несталих грађана Србије похрањена, те оцијенио да могу бити било гдје у БиХ.

Одаловић је нагласио да је упознат о потешкоћама са којима се Република Српска суочава у тражењу својих несталих грађана и да тај процес прати проблем приоритета, динамике ексхумација и идентификације.

– Удружења из Републике Српске са правом реагују на оно што се дешава. Толико година након рата они још трагају за 1.700 несталих и очито је да има јако пуно проблема – оцијенио је Одаловић.

Он је изразио жаљење што до данас није формирана јединствена евиденција несталих у региону и констатовао да постоје евидентни отпори према томе од несрпске стране.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *