Вијести, Регион

Од пацијенткиње оболеле од рака „позајмио“ 400 евра

372911_nis-04-cekaonica-za-zracenje-k-kamenov_f

Ниш – Специјалиста радиологије нишке Клинике за онкологију др Иван Томић осуђен је правоснажном пресудом у Вишем суду на две године затвора због примања мита.

Томића је Виши суд најпре осудио на 10 месеци затвора јер је од И.Ј, супруга пацијенткиње Ј.Ј. из Звечана која је оболела од рака, узео најпре 300, а потом и још 100 евра „позајмице“, али је у септембру прошле године Апелациони суд преиначио пресуду и повећао казну на две године затвора.

Како је И.Ј. испричао на суду, лекар га је позвао у фебруару 2010. године у канцеларију клинике у Кнез Селу да разраде „стратегију лечења“ његове супруге, која је имала поодмакли стадијум рака грлића материце. У току разговора, доктор је више пута напоменуо да је болест опасна и тешка, да ће учинити све да им помогне и да је јако битно да што пре почне са зрачном терапијом.

Пред крај разговора затражио му је новац на зајам речима: „Е, ја сам тебе највише звао да те питам нешто другарски, да ли имаш да да ми позајмиш 200-300 евра јер имам проблема са платним картицама и треба да их премостим, ја тако функционишем“.

И.Ј. је изјавио на суду да му је доктор још рекао и да од других пацијената узима новац на почетку терапије, па када заврши са терапијом он им новац врати.

Очајни супруг је извадио из новчаника и одмах му дао 300 евра, признавши пред судом да би му „дао и 5.000 евра и ауто јер није имао куд“.

У марту 2010. године од доктора је добио СМС: „Је л‘ може неки евро за мене?“. Када га је поруком упитао: „Може, колико?“, стигао је одговор: “Ако може 100, поздрав“. Супруг је потом случај пријавио полицији.

У Вишем суду у Нишу кажу да је поступак извршења казне у току од октобра 2012. године и да је Томић поднео три молбе за одлагање извршења. Прва молба је одбијена, али је суд другу молбу усвојио прихватајући породичне разлоге које су били наведени и на три месеца му је одложен одлазак у затвор.

Након тога Томић је поново послао молбу за одлагање одласка у затвор, која је одбијена, али је решење укинуто због процедуралне грешке па суд тренутно одлучује о новој молби коју је поднео 11. јула.

Покушали смо јуче да чујемо и др Томића позивом на кућни број, по адреси из судске пресуде.

„Није он ту, он је у затвору већ 20 дана“, рекао је мушкарац који се није представио.

Поступци против још тројице лекара

Директор Клиничког центра др Зоран Радовановић каже да је тек недавно добио од суда отправак пресуде о правоснажној осуди, након чега је потписао отказ др Томићу. Радовановић каже да се по закону не може дати отказ без правоснажне пресуде на казну већу од шест месеци затвора. Он наводи да су у току поступци још против тројице лекара због примања мита.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *