Регион

Обустављена истрага злочина над Србима

logorasi

Бањалука – Наредба тужиоца БиХ Бехаије Крњића о неспровођењу истраге против 455 особа за ратне злочине почињене у логорима “Силос”, Тарчин, ОШ “9. мај”, “Крупа”, “Игман”, “Храсница” а у којима су страдали Срби у периоду од маја 1992. године до 27. јануара 1996. срамотна је и скандалозна – јединствена је оцена свих релевантних институција у РС.

Истовремено, политички врх РС поручује да Република Српска неће одустати од процесуирања осумњичених за ратне злочине над Србима у сарајевским логорима.

Милорад Додик, председник РС сматра да је ова наредба Тужилаштва БиХ, односно тужиоца Бехаије Крњића, асполутно неприхватљива, крајње увредљива и понижавајућа за све жртве ратних злочина у поменутим логорима.

„Ова одлука је још један у низу примера селективне правде Тужилаштва Босне и Херцеговине. Република Српска неће прихватити ову одлуку и наставиће да користи сва правна и институционална средства, како би извршиоци ратних злочина у овим логорима били изведени пред лице правде и адекватно кажњени“, поручио је Додик.

Он каже да је у поменутим предметима прикупљено више него довољно релевантних доказа и потресних сведочења српских логораша, да се настави истрага о почињеним злочинима над припадницима српског народа.

„Очигледно је да поменути тужилац уопште није био заинтересован за те доказе, будући да је донео одлуку о неспровођењу истраге само неколико дана након што је преузео предмет од претходног тужиоца“, истиче Додик. „Ова одлука и понашање тужилаца у Тужилаштву БиХ још једном су потврдили потребу да се преиспита, не само начин именовања тужилаца, него и озбиљно размотри сврха постојања и потреба укидања Тужилаштва БиХ, институције која је нелегитимно успостављена наметнутом одлуком високог представника, мимо Устава БиХ.“

МУП РС поднео је притужбу в. д. главног тужиоца БиХ на одлуку Тужилаштва о неспровођењу истраге за ратне злочине почињене над Србима у “Силосу” и другим логорима од маја 1992. до 27. јануара 1996. године, изјавио је у уторак министар унутрашњих послова Српске Станислав Чађо. Он каже да је Тужилаштво БиХ “само” обавестило МУП РС о наредби о неспровођењу истраге против 455 лица за ратне злочине.

„Питање је како неко може да одговара по командној одговорности да Тужилаштво БиХ поднесе оптужницу и Суд БиХ је прихвати, а да се одустане од гоњења непосредних извршилаца. Ова наредба је срамотна, увредљива и тенденциозна. Показало се да седам година фактички ништа није рађено иако је реч о најтежим кривичним делима“, каже Чађо.

Чађо тврди да је овај поступак идентичан предмету “Добровољачка” и да све то заједно доводи у сумње професионалност рада Тужилаштва БиХ.

Министар наводи да је у логорима за које је истрага обустављена страдало више стотина особа и да су почињена кривична дела против човечности.

„Из Тужилаштва БиХ нису образложили зашто се доноси наредба о неспровођењу истраге. Евидентно да је домаћи тужилац који је овај предмет преузео од страног у само пар дана донео одлуку иако за то време није могао чак ни да прочита сав метријал“, истакао је Чађо.

Васић: Политичка одлука

Директор полиције РС Гојко Васић рекао је да су извештаји које је МУП Српске упутио Тужилаштву БиХ пре седам година у вези са злочинима почињеним над Србима у логору “Силос” Тарчин, Основној школи “9. мај”, “Крупа”, “Игман”, “Храсница” обухватали комплетне јединице, те да постоји могућност да је Наредба Тужилаштва о неспровођењу истраге у овим случајевима политички инструисана.

„Показало се да се предмети у којима је утврђено да је страдало више жртава држе под тепихом“, рекао је Васић.

(С. Мишљеновић / Новости)

Коментариши чланак

Коментара