Вијести, Регион

Објављен извјештај о дијалогу са Косовом

010315
Влада Србије је током дијалога са Приштином поштовала Устав и стално се консултовала са представницима локалних власти на Косову и Метохији, пише у владином извјештају о дијалогу Београда и Приштине, достављеном данас Скупштини Србије.

У извјештају у којем је и споразум од 15 тачака који су у Бриселу, 19. априла, парафирали премијери Србије и Косова, Ивица Дачић и Хашим Тачи, наведено је да је влада водила преговоре на плански и систематичан начин ради заштите националних интереса сагласно Резолуцији Скупштије Србије.

„Влада је све активности, укључујући саме преговоре, односно вођење дијалога извршавала уз поштовање Уставом и законима утврђених надлежности државних органа и уз стално информисање и консултовање представника органа локалне самоуправе са територије

Аутономне покрајине Косово и Метохија о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову

и Метохији“, наводи се у извјештају, објављеном на званичном сајту парламента.

Извјештај обухвата све активности током досадашњих преговора о техничким и политичким питањима.

У документу се наводи да је политички дијалог Београда и Приштине почео прије шест мјесеци и да је одржано десет рунди преговора, које су резултовале споразумом од 15 тачака. Споразум, који предвиђа оснивање Заједнице српских општине, наведен је и на енглеском и на српском језику.

Описан је и ток техничког дијалога који је уз посредовање Европске уније водио тадашњи шеф преговарачког тима Борислав Стефановић од марта 2011. до фебруара 2012. године.

У том периоду постигнути су договори о матичним књигама, слободи кретања, царинском печату, катастру, функционисању споразума о трговини ЦЕФТА, прихватању универзитетских диплома и о регионалном представљању и сарадњи.

Посланици Скупштине Србије требало би у петак да расправљају о „Извјештају о досадашњем процесу политичког и техничког дијалога са Привременим институцијама самоуправе у Приштини уз посредовање Европске уније, укључујући процес имплементације постигнутих договора“.

Коментариши чланак

Коментара