Вијести, Регион

Обамина обмана

Стручњаци изненађени грешком америчког председника да је косовска независност стечена на основу референдума организованог у сарадњи са УН.

obama

Без обзира на то да ли је Барак Обама обманут или сам свесно обмањује свет, тек амерички председник се прилично „оклизнуо” када је рекао да је Косово напустило Србију после референдума организованог у оквиру међународног права и у сарадњи са Уједињеним нацијама. Ваљда у жељи да достојно одговори Путину на његов став о украјинској кризи, Обама је у свом говору пре два дана пред 2.000 слушалаца у Бриселу изрекао крупне фактографске грешке.

„Обама је дао заиста невероватну изјаву”, рекао је Танјугу британски стручњак за Балкан Џејмс Кер-Линдзи.

„Појединац би могао да претпостави да је реч о грешци коју је начинио неко из његовог тима за писање говора. Међутим, стварно је реч о невероватној омашци”, рекао је виши научни сарадник Лондонске школе економије и политичких наука.

И стручњаци у Србији су изненађени тежином грешке председника САД. Душан Пророковић, извршни директор Центра за стратешке алтернативе, каже да је запањен таквом врстом незнања. „Наравно, председник није дужан да то зна, али неко ко му је писао говор морао је да га на то упозори”, истиче он.

Професор Иво Висковић, бивши амбасадор у Немачкој, верује да Обама заиста лично не зна такве детаље, јер се тада није бавио спољном политиком и по свој прилици су му материјали припремљени, али указује да то не умањује његову одговорност за оно што је речено. Висковић мисли да је ово било последица пре свега потребе да се нађе што јачи аргумент за критику Русије.

„У том смислу је требало показати некакву назови доследност, то јест показати да се не понашају различито у различитим ситуацијама, или, како то обично кажемо, по двоструким стандардима, што је у овом случају видљиво. И то је Обамина невоља, што  мора да решава квадратуру круга, треба доказати да су принципијелни, а видљиво је да нису и они сами знају да нису принципијелни у оба случаја”, оцењује  Висковић.

И Кер-Линдзи каже да је очигледно да је Обама покушао да пошаље поруку да је случај Косова другачији од Крима.

„Мислим да је Обама хтео да пошаље јасну поруку да су две ситуације потпуно различите, чак и када је у питању то како су два референдума која су довела до независности била организована. Проблем је, међутим, у томе што, у случају Косова, УН нису организовале референдум”, објашњава он.

На Косову је заправо организовано нешто што је названо референдумом, али давно – од 26. до 30. септембра 1991. године, у организацији Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове, и не на начин да би то изјашњавање било правно прихватљиво. Душан Пророковић, писац књиге „Косово: политички и међуетнички односи”, у којој је на неколико страна обрадио тај албански референдум, истиче да оно што је одржано као референдум пре 23 године није било по међународном праву.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *