Вијести, Регион

Новопазарци широм света гину као вехабије

Eldar-Kundaković1-300x200
Младићи из Санџака иду у рат у Сирију и страдају на страни побуњеника. Масовнији одлазак почео пре неколико месеци, збирно место Беч.

У Рашкој су почеле да стижу вести о погибијама младића са ових простора који се у Сирији боре на страни побуњеника против снага председника Башара ал Асада. Последња жртва рата, који две године разара ту земљу, јесте Рожајац Адис Салиховић, који је пре неколико месеци напустио свој град.

На исламистичким сајтовима се може прочитати да је Салиховић, који се у Сирији борио под шехидским именом Ебу Мердија, погинуо као емир, односно командант акције напада на један затвор, при покушају ослобађања „браће коју тамо муче кафири и сестара које силују“. Погинуо је и Адис Салиховић из Рожаја, са шехидским именом Ебу Мердија.

Све ово је у мејлу написао један Новопазарац, који је такође у Сирији, и који обавештава јавност да је пре тога у истој акцији, на истом месту погинуо селефија (вехабија) из БиХ, Муаз Шабић.

Млади Новопазарац, који каже да његово име зна само Алах, наводи да осим њега и шехида палих у борбама, у Сирији има још бораца из Санџака, који су обуку прошли у граду Шер.

Иначе, Салиховић и други страдали борици сахрањени су по шехидским обичајима на тлу Сирије, тамо где су страдали.
НАСТРАДАО И РОЖАЈАЦ
Рожајац Адис Салиховић погинуо је у бомбашком нападу у Сирији, ратујући против режима сиријског председника Башара ел Асада, објавиле су у недељу подгоричке “Вијести”.
Како се наводи, Салиховић се у Сирији борио под именом Ебу Мердија, а погинуо је приликом напада на затвор из којег је хтео да спаси своје истомишљенике.
Лист додаје да последњих неколико месеци све већи број припадника такозваног вехабијског покрета из Рашке области одлази на ратиште у Сирију. Наводи се да, према неким проценама, у Ражајама има најмање стотињак вехабија. (Танјуг)

Погибије младих Санџаклија, али и држављанина БиХ, откриле су да ратници са ових простора увелико учествују у рату у Сирији.

Њихов масовнији одлазак почео је пре неколико месеци, па тако није никаква тајна да је из Пазара најмање 30 младића на фронту у Сирији, док их је из црногорског дела Санџака нешто мање. Сви одреда припадници су вехабистичког покрета, а како се сазнаје, из родних места одлазе, најпре у Беч, где је центар вехабизма у Европи. Одатле даље за Сирију.

Иначе, Салиховићева породица потиче из рожајског села Балотиће. Упркос обичајима, његова смрт није оглашена умрлицама, нити у џамији, како то налаже традиција, мада је породица примала саучешће. Званично о томе није обавештена ни полиција.

Како младе Санџаклије одлазе у рат у Сирији, тешко је рећи. Нема сумње, део њих је заслепљен ригидним верским учењем ислама и тумачењем вере, како је недавно изјавио један од теоретичара ислама др Сенад Агић.

Ипак, главну реч, баш као и у придобијанњу младих да приступе вехабијама има – новац. Наиме, вехабизам, који је званично учење у Саудијској Арабији, велику потпору добија петро-доларима из те земље.

Vehabijau (3)ФАНАТИЦИ ИЗ БиХ
Осим санџачких вехабија у рату у Сирији на страни побуњеника боре се и исламистички фанатици из БиХ.

Полиција из те дражве је регистровала одлазак 52 човека у рат, од којих је на ратиштима још њих 20.

Сви су, како је саопштено, припадници селефијског покрета у БиХ.

Већином су део злогласног фронта Ал-Нусра, којег САД повезују са терористичком организацијом Ал каида, која по мишљењу Американаца жели да преотме победу из руку сиријских револуционара.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *