Вијести, Регион

Нови Сад: Враћена 71 некретнина

voj-Baletska-skola1

Нови Сад – Мада спора, правда је, ипак, достижна: за мање од годину дана, колико је прошло од ступања на снагу новог Закона о реституцији, у Новом Саду је, закључно са 25. мартом, наследницима њихових бивших власника враћена 71 некретнина, национализована после Другог светског рата.

Иако је то тек мали део онога што потомци потражују (из Новог Сада је у Агенцију за реституцију стигло преко хиљаду захтева за повраћај зграда, кућа, станова, локала или земљишних парцела), наследници сматрају да је важно да је процес покренут и верују да преусмерени точак историје више није могуће вратити унатраг.

„Без обзира на то што смо на припремама за враћање наше имовине мукотрпно радили чак четири године и што нам је враћен тек један њен део, морам да истакнем одличну сарадњу са Агенцијом за реституцију (АР), али и са градом Новим Садом и покрајином Војводином „, потврђује за „Новости“ Горан Леви, председник Јеврејске општине Нови Сад (ЈОНС).

Оно што је АР до сада и формално вратила ЈОНС јесу зграда у Јеврејској улици коју још користи Балетска школа, као и здање у Петра Драпшина, где је смештена Висока струковна школа за образовање васпитача. Због њихове даље судбине је била и неопходна сарадња са градом и покрајином о којој Леви говори.

„Као услов да се оконча повраћај, формално иначе завршен у марту, била је наша сагласност да те институције могу да их користе док на трајан начин не реше свој будући смештај. Нисмо, разуме се, имали никакве дилеме око давања те сагласности“, додаје председник ЈОНС.

Није, разуме се, ЈОНС једина верска заједница којој су некретнине враћене, један, додуше мањи, део оног што им је некада припадало добиле су и СПЦ и РКЦ, а од поменуте 73 некретнине које су поново у поседу њихових изворних, приватних власника је и и део локала у Танурџићевој палати, односно већи број локала у Змај Јовиној улици.

Истовремено, наследницима бивших власника је, такође закључно са 25. мартом, враћено и 17.248 квадратних метара неизграђеног грађевинског земљишта у Новом Саду.

У просеку пет месечно

Укупан број враћених некретнина се у Новом Саду, у просеку, месечно повећава за пет. У целој Србији их је, иначе, до 25. марта враћено тачно 760, највише у Београду – укупно 446. Кад је о целој Војводини реч, заједно са онима у Новом Саду враћене су 122 некретнине.

Чекају и зграду РТВ

Наредни велики објекат који би требало да буде враћен ЈОНС јесте зграда у улици Сутјеска 1, у којој је, као подстанар, тренутно смештена Радио-телевизија Војводине.

„Њу су подигли новосадски Јевреји и у њој је, до национализације и предавању „Нафтагасу“, било наше хуманитарно друштво“, објашњава Леви.

“ „Нафтагас“ јесте доградио спрат и по, али је наше власништво неспорно и, наравно, поткрепљено чврстом документацијом.“

Коментариши чланак

Коментара