Вијести, Регион

Нова албанска „формација“ прети Македонији

Потпуно нова, четврта албанска герилска формација прети македонској полицији. Уколико до понедељка не буду ослобођена шесторица Албанаца осуђена у процесу „Монструм“, Ослободилачка војска Скопља (Ushtria Çlirimtare e Shkupit) почиње нападе на полицију. У петак „свеалбански“ протест у Скопљу.

„Уколико албански затвореници не буду ослобођени до 14. јула, Ослободилачка војска ће предузети озбиљне кораке и масовне нападе на македонску полицију“, саопштио је „главни штаб“ те формације, која се тим „коминикеом“ и представила јавности.

Ослободилачка војска Скопља, четврта је оружана формација која се на територији Македоније огласила од краја рата 2001. године и расформирања Ослободилачке националне армије, на чијем су се челу налазили Али Ахмети и Гзим Острени.

Осим Албанске националне армије, која је престала да постоји после акције македонских специјалаца у селу Бродец крајем 2007. године, повремено се јавности обраћала и Ослободилачка армија Илириде, али и још неколико група чије акције нису прелазиле оквире интернета.

Појава Ослободилачке војске Скопља подударила се са повећаним тензијама у Македонији, насталих пошто је суд у Скопљу осудио шесторицу Албанаца на доживотне робије због тероризма и убиства петорице Македонаца у случају „Монструм“.

Неформалне групе Албанаца су, путем друштвених мрежа, организовале протест због таквих пресуда, а прошлог петка демонстранти су се жестоко сукобили са полицијом у Скопљу.

У нередима је повређено двадесетак људи, а учесници протеста су ширили најразличитије поруке од „Нисмо терористи“ до застава Ал Каиде.

Нова формација?

Нова формација?

У неколико македонских градова одржавају се свакодневни протести Албанаца, а скупови подршке одржани су и у Тирани и Приштини, где су локални навијачи палили македонске заставе.

Велики „свеалбански“ протест заказан је за петак у Скопљу, а развој ситуације изазвао је озбиљне поделе и прави медијски рат Албанаца и Македонаца.

Извор: ртс.срб

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *