Вијести, Регион

Ниш уводи свој Бус плус

Грађани ће од 1. септембра добити квалитетнији превоз у смислу комфора, тачности и поузданости, а град ће остварити уштеде јер неће морати да плаћа кондуктере.

Дирекција за јавни превоз Ниша покренула је поступак за поверавање градског и приградског превоза, чија је петогодишња вредност око шест милијарди динара.

Процедура траје 52 дана од дана расписивања тендера, а после тога ће комисија, коју је образовала Дирекција, у року од 30 дана одлучити који су најбољи понуђачи и своју одлуку доставиће Скупштини града, рекао је данас градски већник Михајло Здравковић.

Сама припрема јавне набавке и расписивања тендера је потрајала, каже, јер се радило на пројекту јавно-приватног партнерства. Било је много недоумица због тек започете примене закона, па измене и допуне Закона о јавним набавкама, а требало је сачекати и усвајање одређених подзаконских прописа.

Месечно се прода нешто више од 20.000 маркица не рачунајући појединачне карте, наводи Здравковић и указује да је Ниш град који предњачи по обиму повлашћених категорија становника који имају права на бесплатан или повлашћен превоз као што је то са пензионерима, ђацима и студентима и социјално угроженим грађанима. Град садашњим превозницима дугује нешто мање од 300 милиона динара.

„Због тога је уговор са постојећим превозницима продужен до 31. августа ове године. Због вредности јавне набавке морали смо да ангажујемо грађанског надзорника и очекујемо да комплетан поступак буде окончан до 1. септембра“, објашњава Здравковић.

Грађани ће од 1. септембра, према његовим речима, добити квалитетнији превоз у смислу комфора, тачности и поузданости, а град ће остварити уштеде јер неће морати да плаћа кондуктере за чији рад је годишње издвајано око 120 милиона динара. Тендером је предвиђена скала у погледу оцене мотора чиме ће додатно бити заштићена животна средина и степен загађења.

Улога Дирекције за јавни превоз остаје да управља картама и обавља контролу редовности превоза, управља приградском аутобуском станицом и спроводи контролу рада кондуктера, наводи Здравковић који је као већник задужен за област привреде и саобраћаја.

Очекује се, додао је, увођење једног новог система продаје карата, чиме ће бити спречене манипулације, посебно продаја дуплих карата. Кондуктери ће бити надлежност превозника, а контроли ће и даље бити надлежност Дирекције.
Здравковић најављује од 1. јуна поскупљење месечних претплатних карата за 10 одсто, и подсећа да су превозници захтев за поскупљење поднели још марта ове године.

И у Нишу почињу наопако - без ћирилице? (Фото: Бус плус)

И у Нишу почињу наопако – без ћирилице? (Фото: Бус плус)

Град ће и даље сности трошкове превоза за повлашћене категорије становника, рекао је, и навео да је до сада издато око 23.000 легитимација за бесплатан или повлашћени превоз и Нишу.

Извор: Курир, Танјуг

Вијестио: Да ли ће нови аутобуски превозници имати нишке регистарске таблице? Да ли аутобуси и аутобуски превозници троше улице Београда и у Нишу?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *