Вијести, Регион

НИКОЛИЋ: Рајс је рођен у Немачкој, живео у Швајцарској, а умро у Београду као – Србин

У ТОПЧИДЕРУ ОБЕЛЕЖЕНА 100-ГОДИШЊИЦА ПОЧЕТКА РАДА У СРБИЈИ ЧОВЕКА КОЈИ ЈЕ БОЉЕ РАЗУМЕО СРБЕ ОД СВАКЕ ЊИХОВЕ ВЛАСТИ

  • Архибалд Рајс је за живота добио Медаљу за храброст на Солунском фронту, Албанску споменицу, проглашен почасним грађанином Крупња и Мачванског Прњавора, од Удружења официра и ратника добио официрску сабљу на дар, проглашен је капетаном прве класе Војске краљевине Србије, школовао 300 српске сирочади у Лозани
  • Срби су исписали епитаф: „Овде у овој урни, на врху Кајмакчалана Златно срце спава, пријатеља Срба из најтежих дана – Јунака Правде, Истине и Права, Швајцарца Рајса, ком нека је слава!“ – подсетио је Томислав Николић

ДАНАС је у Топчидерском парку код споменика Архибалду Рајсу обележена 100-годишњица почетка његовог рада у Србији а председник Републике Томислав Николић поручио је да је Рајс био саборац и јунак који је голготу Великог рата прошао не као странац већ делећи судбину српске војске и народа.

„Ја сам швајцарски добровољац Српске војске, друг величанствених ратника Шумадије, Дунава, Мораве, Тимока и Вардара“, цитирао је Николић Рајсове речи и навео да је доктор Арчибалд Рајс тиме дефинисао себе и свој боравак у Србији од 1914. године.

Николић је подсетио да је Рајс рођен у Хаузаху, покрајини Баден у Немачкој 1875. године, живео у Кантону Во у Швајцарској, и умро „ми смо убеђени у то – као Србин, у Београду 1929. године“. Он је подсетио да је Рајс допутовао у Србију 1914. године на позив српске владе да истражује злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом и да је остао веран струци.

„Тиме је као угледни професор и криминолог извештавао свет и кварио пропагандну слику Немаца и Аустроугара о Србима као дивљачком народу“ подвукао је Николић и навео да је ово прилика да се изрази захвалност Рајсу за бројне чланке у престижним европским листовима и часописима, неретко и на насловним странама које је током рата слао као дописник.

„Највише захваљујући његовим текстовима, европска и светска јавност је из пера непристрасног извештача била тачно и благовремено упозната са истином у Србији и о Србији. И тада, уосталом као и данас, све што није било у медијима као да се није ни десило“ рекао је председник. Он је био саборац и јунак који је голготу Великог рата прошао не као странац међу српским војницима и народом, већ као један од нас, рекао је Николић и додао да је делећи судбину српске војске и народа, Рајс остао у Београду до своје смрти предан жељи да доприноси и помаже Србији.

Председник је подвукао и да је Рајс био члан делегације југословенске владе на Мировној конференцији у Паризу а у Београду је унео иновације у полицијску праксу. Рајс је за живота добио Медаљу за храброст на Солунском фронту, Албанску споменицу, проглашен почасним грађанином Крупња и Мачванског Прњавора, од Удружења официра и ратника добио официрску сабљу на дар, проглашен је капетаном прве класе Војске краљевине Србије, школовао 300 српске сирочади у Лозани, подсетио је Николић.

Он је подсетио и на политички тестамент Архибалда Рајса „Чујте, Срби“ о врлинама нашег народа као и на то да је завештао да га читамо после смрти због другог, значајнијег дела, у коме нам с љубављу скреће пажњу на мане, а који најрађе заборављамо.

Председник је нагласио да је „Србија волела свог Архибалда Рајса“ и додао да је Рајсу испуњена жеља да да му срце буде однето на Кајмакчалан да, како је сам написао, почива и нестане на најопаснијем врху српских земаља, близу другова које је видео како умиру.

Срби су исписали епитаф: „Овде у овој урни, на врху Кајмакчалана Златно срце спава, пријатеља Срба из најтежих дана – Јунака Правде, Истине и Права, Швајцарца Рајса, ком нека је слава!“ навео је Николић.

„Како и доликује, Архибалд Рајс данас је око свог имена и славе окупио представнике српске и швајцарске државе чији народи живе у пријатељству и разумевању. Другачије и не сме бити, јер је то пријатељство искрено и трајно започео Швајцарац др Рудолф Архибалд Рајс који је своје знање, посвећеност, мисао, најзад своје срце, оставио у Србији“ закључио је председник.

Амбасадор Швајцарске у Србији Жан-Данијел Рух подсетио је, у тренуцима када се Србија суочава са великим поплавама, да је Рајсова покретачка снага управо била брига о жртвама.

„Није само бол коју осетимо када видимо да наш ближњи пати хранила емпатију Архибалда Рајса према ратним жртвама. Оснивач Научног полицијског института из Лозане такође је схватио да жртве желе да разумеју и да су жељне правде. Једном приликом је изјавио да нема неутралности када је злочин у питању“, рекао је Рух.

Он је додао и да је помоћ жртвама хуманитарних катастрофа и борба за кажњавање злочина и даље спадају у основе спољнополитичког деловања Швајцарске.

„Председник Швајцарске Конфедерације Дидије Буркхалтер замолио ме је да вам пренесем честитке за данашњу комеморацију и задужио да вам кажем да је Рајс унео револуционарне промене у вођење кривичних истрага“, рекао је Рух и преносећи речи швајцарског председника да Рајс спада у оне личности које су живот посветиле међународном хуманитарном праву и правди.

Према Руховим речима, председник Швајцарске је позвао на неговање успомене на Арчибалда Расја због дугогодишњих веза између две државе.

„Снага тих веза показала се и кроз солидарност швајцарског народа приликом недавних поплава које су погодиле Србију и земље окружења. Та блискост и солидарност додатно истичу везе између наше две земље“, пренео је Рух Буркхалтерову поруку.

НИКОЛИЋ: Рајс је рођен у Немачкој, живео у Швајцарској, а умро у Београду као - Србин

НИКОЛИЋ: Рајс је рођен у Немачкој, живео у Швајцарској, а умро у Београду као – Србин

Венце на споменик Архибалду Рајсу у Топчидерском парку, уз интонирање химне две земље, положили су председник Србије Томислав Николић, амбасадор Швајцарске у Београду Жан-Данијел Рух, градоначелник Београда Синиша Мали и председник Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

Свечаној церемонији присуствовали су и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар културе Иван Тасовац, представници министарстава одбране и унутрашњих послова и Војске Србије, дипломатског кора, страни војни изасланици, културног и јавног живота Србије.

Такође учесници церемоније обишли су и изложбу фотографија о животу и раду др Рудолфа Архибалда Рајса.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Вијестио: Наши дедови су се правили Французи, а ми се правимо Енглези. Све само не оно што јесмо – Срби и његово име не изговарамо и пишемо онако – како су га звали његови родитељи.

http://ФотоАлбум.ЧувариЋирилице.Срб/picture/Политика_1929-08-09-001_2/category/ДрРудолфАрхибалдРајс

Јован Јовановић Змај
***
Учили нас, мучили нас,
Да будемо све,
Само синци српске мајке,
Само Срби НЕ.
Ал’ дружећи се с вуком, лисом,
Лав је ост’о Лав,
Још нас има што кличемо,
Ја сам Србин сав!
***

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *