Вијести, Регион

НИКОЛИЋ: Нећемо признати непостојећу хибридну државу на територији Србије

У ТАКОВУ ПРОСЛАВЉЕНИ ДАН ВОЈСКЕ И 200 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

  • Узалуд неки очекују од нас да заборавимо на прошлост и правду видимо као неправду, да се приклонимо сили само због њене моћи, рекао је Томислав Николић и додао да „нећемо да одступимо од универзалних принципа колико год покушавали да их погазе голом силом иза које стоје себични интереси“
  • Напоменувши да не можемо да будемо равнодушни на патње многих народа изазване неправдом и успостављањем хаоса и лажне демократије, нити да прихватимо признавање непостојеће хибридне  државе на територији Србије, Николић је нагласио да бисмо тиме прихватили да се преседан на мала врата ушуња у међународне односе
  • Без обзира на притиске, ми никада нећемо бити против Руског народа, захваљујући коме данас живимо у миру и слободи и не само ми, већ и цела Европа. Сарађујемо са свима, зато што је наше разумевање веће него њихово неразумевање. Договарамо се са ЕУ, покушавамо да се договоримо са привременом администрацијом у Приштини. Као што је некада Милош рекао: „То што Вас за нешто молимо, немојте мислити да је слабост“

        ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић поручио је данас у Такову на централној прослави два века Другог српског устанка и Дана Војске Србије, да се сада као и тада Србија бори да буде свој на своме, да са свима сарађује и да никоме не дозволи да од нас ствара своје робље.

        Он је поручио и да Србија нема дилему да треба да учествује у прослављању победе над фашизмом, јер без ње те победе није ни било.

        Николић је рекао да се Србија залаже за принципе правде и истих стандарда за све, додајући да не прихвата да је интерес у предности над чашћу и пријатељством који нас спајају са многим народима упркос што су облици репресије и средства за борбу данас другачија, а суштина је иста.

         „На овом месту, пре два века, 426 година после Косовске битке, Срби су се подигли на устанак који је донео толико жељену слободу, повео их је Милош Обреновић који је изговорио антологијску реченицу: „Ето мене, ето вас, рат Турцима“, подсетио је он.

        Две стотине година касније, на овом историјском месту, могу да стоје само поносни и достојни, истакао је Николић.

         „Храброст и жртвовање српских устаника нису били узалудни, ослободили су нам стару и створили нову државу и војску, обавезавши нас да се увек и свим силама боримо да очувамо наслеђено – државу Србију, своје национално биће, свој језик, културу“, рекао је он.

        Безнадежно неки очекују од нас да заборавимо на прошлост и правду видимо као неправду, да се приклонимо сили само због њене моћи, рекао је Николић и додао да „нећемо да одступимо од универзалних принципа колико год покушавали да их погазе голом силом иза које стоје себични интереси“.

        Напоменувши да не можемо да будемо равнодушни на патње многих народа изазване неправдом и успостављањем хаоса и лажне демократије, нити да прихватимо признавање непостојеће хибридне  државе на територији Србије, Николић сматра да бисмо тиме прихватили да се преседан на мала врата ушуња у међународне односе.

        Преко Србије су империје долазиле и пролазиле и нестајале кроз историју, док су их Срби испраћали на својој земљи, а да би разумео туђу историју, мораш да имаш своју и своја предања – то је оно што нас чини оним што јесмо, рекао је председник Србије.

         „И зато ове године, када читав свет прославља победу над фашизмом, немамо дилему. Где год се та победа буде прослављала учествоваћемо, јер без нас победе није ни било“, поручио је Николић.

        И ту победу над злом требало би да прославе сви светски народи, када не постоје поражени, већ само победа човечанства над немани, сматра Николић, додајући да треба показати и да нема ни наследника таквих идеја.

        И зато, додао је, без обзира на притиске, ми никада нећемо бити против Руског народа, захваљујући коме данас живимо у миру и слободи и не само ми, већ и цела Европа.

         „Сарађујемо са свима, зато што је наше разумевање веће него њихово неразумевање. Договарамо се са ЕУ, покушавамо да се договоримо са привременом администрацијом у Приштини. Као што је некада Милош рекао: „То што Вас за нешто молимо, немојте мислити да је слабост“, истакао је Николић.

        Поред тога што се боримо против таме око нас, ми нисмо успели да сузбијемо таму у себи јер је деценијама испод љуштуре и привида дисциплине и хијерархије унутар неких наших институција цветала корупција, полтронство и негативна селекција.

         „Интересно повезани појединци и групе, под велом струке или у спрези са спољним налозима и интересима супротним националним, изнутра су разарали наше институције. Квалитетни и перспективни су често маргинализовани, а подложни утицајима истицани у први план. Влада Србије је ушла у коштац са овим канцером, мора да изађе као победник и у тој борби не сме и неће да остане усамљена“, поручио је председник Србије.

        Подсећајући да 200 година Војска Србије победама чува успомену на Милошеве саборце и Други српски устанак, Николић је рекао да никоме као њима не припада историјско право да као свој Дан славе управо 23. април, да у строју ступају на истој српској земљи са које су устаници пре два века кренули у одлучно војевање за ослобођење Србије.

         „Данас када имам част да вам пети пут у историји српских војски предам бригадне војне заставе, симболе части и поноса које вас обележавају, а у чију пређу су уткани животи јунака, уверавам вас да, као ваш врховни командант, нећу дозволити да оно што представља стуб поверења и што је оличење морала и поштења буде окрњено, а камоли уништено“, рекао је Николић.

        Истичући да најбољи, највреднији и најталентованији, принципијелни и они који уживају поверење, морају да предњаче и предводе, Николић је указао да војска није ланац у коме су све карике једнаке по важности.

         „Подређеном не сме да падне на памет да прескочи старешину, зато што војска почива на најважнијем принципу, принципу субординације“, нагласио је Николић, додајући да тај принцип подразумева да најбољи воде војску и да не постоји суревњивост која се ствара када подређени мисле да надређени немају довољно способности, снаге, морала или знања.

        Ауторитет се не стиче полтронством претпостављенима, већ знањем, заслугама, снагом личности, моралним атрибутима и поштењем, додао је он.

        Што се тиче хроничног недостатка новца, који је други битни фактор за очување наше војске, цела држава је мобилисана је да се створе недостајућа средства, рекао је Николић и додао да у томе треба да учествује и војска у складу са законима, и допринесе да „поново подигнемо Србију из пепела, као и много пута до сада“.

         „Од вас очекујем јединство и заједништво. Од Вас очекујем разумевање. Од вас очекујем рад, дисциплину и међусобно поштовање. Од Вас очекујем храброст и пожртвованост. Од Вас очекујем да будете највреднији, јер сте одабрани као најбољи међу нама“, нагласио је Николић..

        Централна манифестација почела је одавањем поште и полагањем венаца на споменик устаницима у Такову.

        Уз војне и државне почасти, венце су положили председник Србије Томислав Николић, начелник Војске Србије генерал Љубиша Диковић, председници Скупштина Србије и Републике Српске Маја Гојковић и Недељко Чубриловић, министри одбране и рада Братислав Гашић и Александар Вулин и председници општине Горњи Милановац Милисав Мирковић и начелник Моравичког округа Слободан Јоловић.

        Свечаност је обележио и атрактивни егзерцир Гарде, као и примопредаја 24 војне заставе које је председник Николић доделио јединицама ранга бригаде Војске Србије.

        Овом приликом симболично је испаљена артиљеријска почасна паљба и то истовремено по 10 плотуна у Такову и Београду, а два авиона МИГ-21 својим летом увеличали су свечаност.

Tомислав Николић у Tакову

Tомислав Николић у Tакову

Централној свечаности поводом два века Таковског устанка и Дана Војске Србије у Такову присуствовали су представници дипломатског кора, патријарх Српске православне цркве Иринеј, војни изасланици амбасада у Београду, припадници Војске Србије и бројни грађани.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *