Вијести, Регион

Николић: Многи изгубили „копчу“ са Косметом

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да без утицаја на политику на Косову и Метохији тешко да ће Србија моћи да оствари све оно што је договорено у Бриселу.

„Прихватили смо да учествујемо на изборима на Косову и Метохији. Резултат је по мени очекиван што се тиче албанских партија, али што се нас Срба тиче, не могу да будем задовољан тиме да полако са 20 посланика пређемо на 10 или девет оних којима можемо да верујемо, и да нам то буде нормално“, рекао је Николић.

Он је за Радио-телевизију Србије истакао да није добро што су многи, који имају право да гласају, некако изгубили „копчу“ са Косметом.

Према његовим ријечима, десило се то што се очекивало и треба да се види шта српска заједница из тога може да извуче у оквиру начина на који буде формирана влада и хоће ли Влада Србије утицати на политику коју Приштина води према српској заједници или не.

„Мислим да је одлука Владе била стратешка, веома изнуђена и није било отпора према тој одлуци, чак и они који су дежурни опозиционари овој влади за сваки потез, једноставно су ћутали. Ово су времена у којима су Срби могли да не послушају“, навео је Николић.

Он је истакао да је првенствено на Влади сада да то буде корисно за српску заједницу на Косову и Метохији, те да би све друго било промашај.

„Ми се и даље крећемо у оквиру Устава Србије, сваки искорак из Устава за мене би био знак да у томе не могу да учествујем, мислим да све ово до сада што је урађено, у оквиру сарадње са администрацијом у Приштини, може да се подведе под један уставни закон који би у Србији био донет“, навео је Николић.

Предсједник Србије је рекао да много тога има на Косову што је српско, а што се сада отима.

„Постоје привредни субјекти које администрација у Приштини распродаје, не питајући за власништво. Не бих да тргујем са Косовом и Метохијом ни по коју цену, али бих желео да за Космет обезбедим сва она прва која Устав Србије тражи или која је могуће у овом сплету околности у којима нам много тога не иде на руку, нажалост“, нагласио је Николић.

Николић: Многи изгубили

Николић: Многи изгубили

На питање шта очекује од сусрета премијера Србије Александра Вучића и њемачке канцеларке Ангеле Меркел, Николић је рекао да Србије има много тога да разговара са Њемачком, јер је та земља најозбиљнији партнер сваке чланице ЕУ, као и Србије на њеном путу ка ЕУ.

„Инструкције немачких парламентараца су за нас путоказ, упозорење. Немачка је показала да хоће да инвестира у Србију, то је њихов интерес пошто ми имамо слободно тржиште које ЕУ нема“, рекао је Николић.

Он очекује да тема састанка буде помоћ Њемачке да грађани Србије живе боље.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *