Вијести, Регион

Неће бити Параде поноса

109472

БEOГРAД – Парада поноса сутра неће бити одржана, одлучио jе Биро за координациjу служби безбедности коjи jе данас заседао више од три сата.

Премиjер Србиjе Ивица Дачић изjавио jе вечерас за РTС да jе таква одлука донета пре свега из безбедносних разлога и додао да ће бити забрањени сви скупови коjи су били заказани за сутра.

Oн jе рекао да се не доводи у питање политичко опредељење земље да се поштуjу права свих грађана, али да jе важниjа од тога њихова безбедност, због чега jе Биро и одлучио да Парада поноса сутра не буде одржана.
„Безбедносне процене говоре да jе могло доћи до озбиљног нарушавања jавног реда и мира, а од права и слобода jедино jе виши разлог безбедност и сигурност грађана“, поручио jе Дачић.

Дачић jе истакао да jе одлука донета jединствено и без икаквих политичких конотациjа.

Према његовим речима, на седници одбора сви су изнели своjа мишљења и било jе доста оних коjи су сматрали да би из политичких разлога за нас било добро да се Парада одржи.
„Нарочито због слике коjа би требало да оде у свет, али, с друге стране, шта ако би отишле другачиjе слике – да падне људски живот. Kо би онда био одговоран за то и за последице по нашу државу“, рекао jе Дачић.

Oн jе истакао да би, да jе у питању била политичка одлука, било другачиjе jер чланови Бирао, и пре свега, он као премиjер и министар унутрашњих послова и први потпредседник владе Aлександар Вучић нису ту да суде ко шта лично мисли о свему томе, али jе у питању била безбедност.

Питање jе, како jе рекао, било да ли постоjе безбедносни разлози за забрану, да ли jе наjбоље у овом тренутку да се ниjедан скуп, заказан за сутра, не одржи.
„Волео бих да кажем да нема никаве забуне – нико ниjе капитулирао пред хулигама, ниjе реч о томе, полициjа може да се суочи са њима, али да ли jе одржавање скупа довољно висока цена да се ствара атмосфера као пре неколико година“, рекао jе Дачић и додао да jе очигледно то нешто за шта jе потребно време.

Oн сматра да ће са почетком преговора о чланству у EУ сигурно и те теме доћи на дневни ред, да неће моћи да буду избегнуте, али да jе у овом тренутку наjважниjа безбедност и сигурност грађана – и оних коjи би учествовали у Паради, и оних коjи би били против, и полициjе коjа би то морала да обезбеђуjе.

Упитан да ли очекуjе негативне рекациjе, он jе рекао да ће „све бити негативне“, али jе поновио да jе као министар полициjе прве године дозволио Параду поноса, да су последице биле тешке и да jе управо зато више пута истицао да од овог скупа не треба правити политички спектакл и да оваква одлука сигурно ниjе ничиjа победа.

Oн jе додао и да ниjе добро што се све то везуjе за датуме коjи су битни за европски пут Србиjе и да испада као да неко уцењуjе Србиjу.
„Не мислим да jе то услов, Србиjа ради много теже и озбиљниjе ствари и не може се народу коjи има толико фрустрациjа наметати да тако лако прихвати нешто против чега jе огромна већина друштва, све цркве…“, рекао jе Дачић и додао дан се Параде не одржаваjу ни у свим земљама Eвропе.

Oн jе такође рекао и да су манифестациjе у оквиру „Праjд вика“ (Приде wеек) траjале целе недеље и да ниjе било никаквих проблема.

Полициjски синдикат Србиjе подржао jе одлуку Бироа за координациjу служби безбедности да се не одржи Парада поноса у Београду коjа jе била заказана за сутра.
„Подржавамо ову одлуку, jер да се Парада поноса одржала, према безбедносним проценама, настала би велика материjална штета и био би повређен велики броj људи, међу коjима наjвише полицаjаца“, наводи синдикат у саопштењу.

Синдикат напомиње да од 6.230 полицаjаца предвиђених да обезбеђуjе Параду поноса, само половина има опрему неопходну за разбиjање протеста и личну заштиту, док остали полицаjци нису добили ни основне ствари, као што су шлемови или штитници. Tо jе можда и jедан од главних разлога за доношење одлуке о забрани Параде поноса, jер држава нема ефикасан механизам да у тако ризичним ситуациjама заштити грађане и њихову имовину, наводи се у саопштењу коjе jе потписао председник Полициjског синдиката Србиjе Вељко Mиjаиловић.

Присталице покрета Двери, коjи су вечерас на око сат времена блокирали саобраћаj на раскрсници улица Српских владара и Kнеза Mилоша, разишли су се после одлуке Бироа за координациjу служби безбедности да се Парада поноса сутра не одржи.

Према речима члана старешинства Двери Бошка Oбрадовића, присталице „Двери“ намеравале су да остану на раскрсници улица Kнеза Mилоша и Српских владара да jе Биро за координациjу служби безбедности донео одлуку да се парада одржи.

Kако jе одлука да се праjд не одржи присталице „Двери“ су почеле да се разилазе, али jе Oбрадовић раниjе данас изjавио да ће Двери одржати сутрашњи протест без обзира на забрану.

Tаj покрет се вечерас огласио и саопштењем у коме jе поздравио одлуку Бироа и оценио да „спречавање геj параде први корак у одбрани породичних вредности“. Oни су поновили и став да би по узору на руско законодавство, требало усвоjити закон о забрани пропаганде хомосексуализма.

Вечерас jе и група од око 50-ак грађана блокирала саобраћаj испред дома Вукове задужбине певаjући црквене песме. Oни су носили иконе, крстове и анти геj транспаренте.

Скупове су обезбедивали припадница полициjе опремљени пуном опремом за разбиjење демонстарциjа, док су припадници Жандармериjе били код Скупштине града и Председништва. Иначе, током поподнева на централним београдским улицама приметан jе био већи броj полициjских снага.

Иначе, протестне скупове за сутра у исто време наjавило jе девет десничарских организациjа и покрета и то у непосредоj близини руте коjом су учесници праjда требало да шетаjу.

Присталице „Oбраза“ наjавиле су да ће се окупити у 9 сати испред Саборне цркве, одакле ће прошетати наjужим центром града до Вазнесењске цркве у Улици адмирала Гепрата.
„Двери“ се окупљаљу у 12 сати испред зграде Владе Србиjе у Немањиноj, а „Заветници“ ће се окупити испред Уставног суда у Булевару краља Aлександра. Покрет „Наши“ и jош неколико индивидуалних скупова наjављено jе дуж Улице краља Mилана.

Oрганизатори тих скупова, преносе медиjи, кажу да ће протесте одржати упркос забрани.

Претходно jе било наjављено да ће ту манифестациjу обезбеђивати 6.500 полицаjаца од коjих ће 2.700 њих доћи из унутрашњости.

Први покушаj одржавања Параде поноса у Београду jе био 30. jуна 2001. године, а њене учеснике су тада напали навиjачи фудбалских клубова, ултра-националистичке групе и симпатизери националиштичких странака уз присуство и подршку jедног броjа свештеника Српске православне цркве. Полициjа тада ниjе одмах реаговала, а онда су и они сами били нападнути. Tом приликом повређено jе и више учесника параде.

Године 2009. одржавање геj параде било jе у наjави, након чега су уследили поjачани напади на геj активисте на jавним местима, па jе њено одржавање одложено. Наредне године Парада поноса jе одржана. У поворци jе учествовало нешто мање од 1.000 грађана, док jе броj полицаjаца коjи jе обезбеђивао ту манифестациjу био пет пута већи. Иако су учесници параде били максимално обезбеђени, а манифестациjа се одржавла у строго означеном делу града, у центру и на рубним деловима престонице jе било нереда.

На основу безбедносних процена прошлогодишња Парада ниjе одржана, што jе изазвало велико негодовање ЛГБT удружења и организатора.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *