Регион

Небојша Стефановић: Србија је спремна да чује да ли Пентагон има било какве доказе

ВУЧИЋЕВ МИНИСТАР ПОНОВИО ДА СУ СЛУЖБЕНИЦИ АМБАСАДЕ У ЛИБИЈИ ПОГИНУЛИ ОД АВИО-БОМБИ

        МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је Србија спремна да чује да ли Пентагон има неке доказе за тврдње да српски држављани нису погинули у ваздушном нападу америчких снага.

        „Не знамо на чему Пентагон темељи такве врсте изјава. На основу обдукцијских налаза у Либији и српских стручњака недвосмислено је утврђено да су повреде које су узроковале њихову смрт настале услед јаких детонација, услед бомби“, рекао је Стефановић за РТС.

        Он је казао да је Србија спремна да чује да ли Пентагон има било какве доказе.

        „Наравно да ћемо размотрити то, али за сада осим приче немамо ништа“, навео је Стефановић.

        Додатна обдукција тела службеника амбасаде Србије Слађане Станковић и Јовице Степића убијених у Либији обављена је по хитном поступку на ВМА у Београду.     

Небојша Стефановић: Србија је спремна да чује да ли Пентагон има било какве доказе

Небојша Стефановић: Србија је спремна да чује да ли Пентагон има било какве доказе

Комеморација страдалим српским држављанима биће одржана данас у Министарству спољних послова.

Бета

Извор: Факти.рс

Ивица Дачић: Не вређајте успомену на Слађану и Јовицу

У Министарству спољних послова Србије данас је одржана комеморација поводом погибије службеника српске амбасаде у Триполију Слађане Станковић и Јовице Степић.

Окупљенима се обратио шеф дипломатије Ивица Дачић, рекавши да обраћање осећа као као „дуг и скроман израз захвалности према Слађани Станковић и Јовици Степићу“.

„После две године на функцији министра спољних послова и свега што је уложено у њихово ослобађање, схватио сам да је Слађана постала симбол многих запослених у МСП-у, оних без којих не би могла да функционише ни висока политика ни дипломатија, а који се практично ни не виде“, рекао је Дачић.

Јовица Степић је уградио себе у нашу амбасаду у Триполију током толико година, рекао је Дачић, додавши да је био „константа тог колектива“.

„Кажу да је био прави Србијанац и да није било Србина у Либији који није знао за њега“, рекао је он.

Истина о њиховом страдању ће бити утврђена, да ли су били мета или само колатерална штета, поручио је Дачић, али да су они, без обзира на исход те истраге, постали жртва времена у коме живимо.

„Сада није безбедно шетати улицама Париза, Џакарте, Истанбула због тероризма. Србија тражи објашњење зашто су баш они постали колатерална штета“, рекао је Дачић, истовремено упутивши апел јавност Србије да не вређају успомену на Слађану Станковић и Јовицу Степића натписима „који немају везе са реалношћу“.

Комеморацији је присуствовао и премијер Александар Вучић, који је, као и Дачић, изразио саучешће породицама погинулих.

На комеморацији је оцењено је да се данашњим скупом одаје почаст трагично настрадали, који су „храбро изгубили живот док су служили нашој земљи“.

Слађана Станковић је у МСП од 2000. године, у Служби за везу, а у Триполију је била од 2006.

Јовица Степић је у Триполију био од 1993. године.

Присутнима се обратио и Мирољуб Ивезић, Слађанин надређени, рекавши да је Одељење за информатику и телекомуникације „у шоку и неверици“.

„Оваква трагедија се никада није десила, нисмо сачували нашу Слађу“, рекао је он.

Он је подсетио да Слађану срео у Београду пре него што је последњи пут отпутовала у Триполи и да ју је тада питао како јој је тамо, да ли је опасно.

„Рекла ми је: ’Није страшно, када се појавим да платим неке рачуне, Либијци ме пропуштају, ни на улици нема никаквих проблема, све је у реду‘“, рекао је Ивезић.

После тога је отишла у Либију а „нисам знао да заправо одлази у вечност и славу“, додао је Ивезић.

Према његовим речима, 8. новембра 2015. године, када су отети, уследио је шок, а сада и трагедија.

„У Служби је била неверица и бол, мислили смо да вест није тачна“, рекао је он, подсетивши да је велики број Срба који су се вратили из Либије то успео захваљујући њеном професионализму и храбрости, за шта је добила и награду за подвиге 2011.

rs.sputniknews.com

Извор: Искра

Коментариши чланак

Коментара