Вијести, Регион

Не јењава хајка на ћириличне табле

Hrvatska Vojnic

И зграда општине Војнић остала без ћириличне табле. Пљуште међусобне оптужбе локалних челника СДП-а и ХДЗ-а. Уклањање табли, срамота за све, каже председник Хрватске Иво Јосиповић.

Са зграде опшине у Војнићу скинута је ноћас и украдена табла с ћириличним натписом, известила је карловачка полиција која спроводи криминалистичко истраживање ради проналаска починиоца новог, у низу инцидента везаних за увођењу двојезичности у Хрватској.

Члан војнићког Општинског већа Бранко Еремић (СДП) навео је да се у том месту скоро десет година спроводе права мањина загарантована Уставом Хрватске и Уставним законом о правима националних мањина, преноси Хина.

„Девет година истакнуте су плоче и мањинска застава и до сада их нико није дирао, зато сматрам да је ово доказ да је реч о тенденциозној политици у служби ХДЗ-а, која жели да смени коалицију уз СДП са власти“, сматра Еремић.

Уклањање ћириличних плоча осудио је карловачки жупан и председник Жупанијске организације ХДЗ-а Иван Вучић. „Осуђујем уклањање ћириличних плоча, али сви ови изгреди су резултат државне политике, а не политике ХДЗ-а и доказ да у Вуковару још нису сазрели услови за то“, рекао је Вучић.

Он тврди да ХДЗ апсолутно нема везе с уклањањем плоче „зато што оне никоме нису сметале до сада и зато што су у Војнићу постављене за време власти ХДЗ-а“.

Начелник општине Војнић Небојша Андрић (ХДЗ) за сада није био доступан за изјаву о скидању ћириличне плоче са зграде општине, наводи Хина.

Председник Хрватске Иво Јосиповић оценио је да је све што се догађа у Хрватској последњих дана у вези са скидањем плоча неприхватљиво и „срамота за све“ и поново позвао владу, опозицију и бранитеље да бране достојанство Хрватске као европске земље како се „прича о ћирилици не би претворила у причу о неуспеху Хрватске“.

Јосиповић је подсетио да ускоро долази у Србију, где ће разговарати са председником Томиславом Николићем и посетити припаднике хрватске националне мањине, преноси агенција Хина.

Тренутак је, нагласио је председник, када „заиста морамо сви заједно разумети да се боримо за европску Хрватску, за Хрватску у којој се квалитетно, добро живи, у којој поштујемо једни друге.

На скидање табли реаговала је и шеф хрватске дипломатије Весна Пусић. Она је истакла да питање ћирилице не би требало да оптерети посету председника Иве Јосиповића Београду, као и да Србија то питање „не би требало да користи као аргумент у односима двеју држава“.

Пусићева је у емисији Хрватског радија упозорила да је скидање табли веома опасно и подсетила да се хрватско друштво почело опорављати од рата 90-их година и да су направљени многи искораци у смислу да друштво може да функционише с разноликостима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *