Вијести, Регион

„Не да(ви)мо Београд“: Појас за спасавање

„Не да(ви)мо Београд“: Шлауфима и песмом против Београда на води

Јавну седницу о просторном плану који се односи на пројекат „Београд на води“, у Градској управи Београда, покушало је данас да прекине стотинак грађана и активиста инцијативе „Не да(ви)мо Београд“, захтевајући да се нацрт тог плана поништи и врати у процедуру израде.

Активисти те иницијативе и грађани који се противе пројекту „Београд на води“, носећи шлауфе, лопте на надувавање, певајући песму „Београде, Београде“ Ђорђа Марјановића и великом буком, ометали су одржавање седнице, изражавајући незадовољство начином доношења просторног плана противно прописима и без икакве „праве консултације са грађанима“.

Они зато захтевају оставке директора Републицке агенције за просторно планирање Драгана Дунчића и директора Урбанистичког завода Београда Небојше Стефановића.

Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“, захтева исто тако и да се „срамни нацрт просторног плана подручја посебне намене уређења дела приобаља града Београда – подручје приобаља реке Саве“ за пројекат „Београд на води“, у целини поништи и да се уредење тог дела града врати у законите процедуре урбанистичког планирања и буде производ искрене расправе целог друштва.

„Супротстављамо се трошењу јавних финансија на приватне пројекте које граду потенцијално доносе једино просторну сегрегацију и саобраћајни колапс. Развој, функционисање града и његов нови идентитет не могу бити производ инвеститорских жеља вец искљуциво потреба самог друштва“, навели су учесници данашњег протеста у Градској управи.

Они су оценили да је јавна седница само „симулација учешћа грађана и струке у том процесу“ и да служи једино „задовољавању форме“.

Седница није потребна ни планерима који невољно прецртавају „жеље фантомског инвеститора“, ни грађанима који подносе примедбе које ће без расправе бити одбијене.

Седници је присуствовао и градски архитекта Милутин Фолић, који је одбио позиве грађана да се укључи у расправу о просторном план за пројекат „Београд на води“.

По одласку грађана, које је на излазу из Градске управе легитимисала полиција, седница је настављена.

„Не да(ви)мо Београд“: Појас за спасавање / Фото: Бета

„Не да(ви)мо Београд“: Појас за спасавање / Фото: Бета

Јавна седница Комисије за јавни увид одржана је после завршетка јавног увида у Нацрт просторног плана подручја посебне намене уређења дела приобаља града Београда – подручје приобаља реке Саве за пројекат „Београд на води“.

Извор: Бета,Вести онлајн

Шлауф

Група грађана, која се противи сулудом пројекту Аце Драмосера БЕОГРАД У ВОДИ, организовала је перформанс ШЛАУФ на почетку расправе о примедбама на изградњу тог пројекта.

Грађанин су са шлауфима дошли на ЈАВНУ седницу Градске упрае Београда.

Градски архитекта Милутин Фолић је одбио позиве грађана да се укључи у расправу о просторном плану тог накарадног пројекта.

Зашто је одбио?
Зар то није његова обавеза?
Зар то није била јавна расправа?

Грађани су удаљени са јавне седнице.
Полиција их је на излазу легитимисала.
Зашто?
Зар седница није била јавна?

Подржавам храбре грађане у противљењу личном режиму Аце Драмосера.
Свака част, господо!
Сви остали треба да крену вашим примером.
Грађанском побуном против тоталитарног система.

Београд, 05.11.2014

Извор: Бранко Драгаш

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *