Вијести, Регион

НЦЦ: Извјештај Вилијамсона показао немоћ ЕУ и УН

Извјештај Главног тужиоца Специјалног истражног тима ЕУ Клинта Вилијамсона о злочинима ОВК јасно показује да је међународна заједница на Косову и Метохији вишеструко заказала пише циришки лист „Ноје цирхер цајтунг“.

Оно што је извјештај шефа тима Еулекса за истраживање ратних злочина посредно показао, заправо је прави скандал – скоро потпуни неуспјех међународних представника, Кфора, полиције и међународног правосуђа да спрече те злочине или да их процесуирају, пише лист.

У тексту се наводи да постоје два главна разлога за неуспјех међународне заједнице.

Први су тешкоће страних полицајаца и судија да у једном страном окружењу, без знања језика и током кратког боравка раде ефектно и други, како се оцјењује, зазирање људи из ЕУ и УН мисије да снажније „притисну“ бивше герилце, који су у међувремену постали моћни.

Они су се, оцјењује швајцарски лист, плашили немира и устанака и тражили подршку „јаких људи“. Тако је настала интересна заједница, а „дил“ је гласио – ја те нећу тужити, а ти ћеш зато да се побринеш за мир у мом протекторату„.

Лист пише да Вилијамсонов извештај не изненађује никога ко познаје посљератне косовске односе.

“Не чуди што су трупе, попут ОВК, под командом малих владара рата брутализоване преко герилског рата са српским трупама, које се нису устручавала масакра над цивилима, чиниле злочине„, пише лист, наводећи да је, “такође јасно и да је вођство ОВК при том имало интерес да створи етнички чисто Косово„.

Међутим, цијену због заказивања међународних институција би могле да плате не само жртве и њихове породице, већ можда још скупље косовско друштво, указује швајцарски дневник.

Клинт Вилијамсон

Клинт Вилијамсон

“Некадашњи мали ратни владари сада су политичари. Они су, додуше, скинули униформе, али не безусловно и лоше манире„, пише НЦЦ, наводећи да је створен систем у коме политички патрони црпе средства из државних институција и тако обезбјеђују своју клијентелу.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *