Вијести, Регион

Наредне године и деца са Крима у „Школи пријатељства” на Тари

СРПСКИ КОД И НАША СРБИЈА НА МЕЂУНАРОДНОМ ОМЛАДИНСКОМ ФОРУМУ „ТАВРИДА” НА КРИМУ

  • Делегацију „Српског кода” и „Наше Србије” примили и премијер Републике Крим Сергеј Аксјонов и председник парламента РК Владимир Константинов  
  • Чланови српске делегације истакли су пуну подршку демократском опредељењу народа Крима за присаједињење Руској Федерацији, а оснивач „Српског кода” Млађан Ђорђевић им је предочио да је немогуће повлачити било какве паралеле између Крима и Косова „будући да је у случају Крима реч о потпуно демократским процесима, док је Косово већ више од 15 година окупирано – нелегално и нелегитимно”

        

ОСНИВАЧ српске патриотске организације „Српски код” Млађан Ђорђевић и директорка организације „Наша Србија” Мина Милићевић, посетили су 19. августа – на позив директора руске Федералне агенције за младе (Росмолодеж)  Сергеја Поспелова – омладински форум „Таврида”, који се одржава недалеко од Севастопоља.

         Током посете, српска делегација се сусрела са премијером Федералне Републике Крим, Сергејем Аксјоновим и Владимиром Константиновим, председавајућим парламента Крима.

         На састанцима са водећим људима новог субјекта Руске Федерације, чланови српске делегације истакли су пуну подршку демократском опредељењу народа Крима за присаједињење Руској Федерацији.

         Ђорђевић је посебно нагласио да је немогуће повлачити било какве паралеле између Крима и Косова, „будући да је у случају Крима реч о потпуно демократским процесима, док је Косово већ више од 15 година окупирано – нелегално и нелегитимно”.

          Ђорђевић је упознао саговорнике и са положајем у коме се српски народ налази у Републици Српској, Црној Гори и другим земљама региона.

         „Право на самоопредељење српског народа у Републици Српској у складу је са међународним правом, те је неопходно да га читава међународна заједница штити, а Запад то не чини, већ га отворено угрожава”, додао је Млађан Ђорђевић.

         Поред овог састанка, српска делегација сусрела се и са Олегом Савељевим, министром Руске Федерације за питања Крима.

         Мина Милићевић упознала је руског министра са делатношћу организације „Наша Србија” и дечјим кампом „Школа пријатељства”, који се сваке године организује на планини Тари.

         Савељев је изразио задовољство начином на који се „Наша Србија” брине о српској деци из Србије и региона. Осим тога, договорено је и учешће деце са Крима у „Школи пријатељства” 2015. године, као и продубљивање сарадње организације „Српски код” са омладином овог полуострва. Пре свега, та сарадња огледаће се у учешћу младих лидера политичких и црквених организација Крима на експертском форуму посвећеном српско-руским односима, који „Српски код” организује у октобру ове године.

         Након састанака са високим званичницима Руске Федерације, Млађан Ђорђевић и Мина Милићевић посетили су и српску делегацију студената који учествују у раду форума „Таврида”.

         Међу више од 2000 учесника из преко 50 земаља света, прилику да се упознају са историјом и културом Русије имају и тројица студената из Србије, чланови „Српског кода”: Немања Девић, студент постдипломских студија историје, Филип Живановић – студент Правног факултета, и Александар Ђокић, докторант на Факултету политичких наука.

Наредне године и деца са Крима у „Школи пријатељства” на Тари

Наредне године и деца са Крима у „Школи пријатељства” на Тари

Међународни форум „Таврида” свечано је затворен 20. августа уз присуство бројних високих званица, представника политичке и економске елите Руске Федерације.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *