Вијести, Регион

Најугроженији Јагодина, Ћуприја и Свилајнац – ноћас нове обилне падавине

ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ЦЕЛОЈ ЗЕМЉИ – ПОПЛАВЉЕНО ОКО 500 ОБЈЕКАТА, ДОК ЈЕ ВИШЕ ОД 700 УГРОЖЕНО

        ЗБОГ поплава изазваних обилним кишама ванредна ситуација проглашена у целој земљи. градова Србији. Једна особа се утопила у Умчарима у Београду, у Тополи један ватрогасац нестао је у бујици током акције спасавања на реци Јасеници, у Дунаву, код Ковиља, пронађено је тело мушкарца.

        Једна особа из Лајковца и ватрогасац из Тополе, кога је у акцији спасавања однела бујица, воде се као нестали, речено је Тањугу у Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова. Две особе су страдале у поплавама и то једна у Умчарима код Обреновца док је друга страдала у Дунаву код Новог Сада.

        Припадници Сектора за ванредне ситуације и свих управа Министарства унутрашњих послова су до касних поподневних часова евакуисали 649 особа које су биле угрожене поплавама, а број евакуисаних је у сталном порасту.

        Из МУП-а Србије је саопштено да је најкритичнија ситуација на територији Колубарског, Мачванског и Моравичког округа, а од градова најугроженији су Јагодина, Ћуприја и Свилајнац.

        Сектор за ванредне ситуације је, како се наводи, ангажовао све расположиве снаге на заштити и спасавању.

        Према подацима сабраним око 17 сати, поплављено је око 500 објеката, док је више од 700 угрожено.

        Припадници Хеликоптерске јединице МУП су ангажовани на достављању хране у Осечини, у Колубарском округу.

        У акцијама заштите и спасавања угрожених лица и њихове имовине од поплава на територији Србије ангажовано је 674 припадника ватрогасно-спасилачких јединица, са 167 возила, 30 чамаца и 63 пумпе.

        Ангажовано је стотину припадника Жандармерије, 65 Специјалне антитерористичке јединице, 118 припадника Противтерористичке јединице и 328 припадника Војске Србије са 14 моторних возила, шест чамаца, три пумпе и једном цистерном за воду.

        На угрожена подручја допремљено је хиљаду метара мобилних брана и пумпе за црпљење воде из Српско-руског хуманитарног центра из Ниша.

        Штабови за ванредне ситуације су у сталном заседању и предузимају се мере на заштити и спасавању. Ангажовани су сви расположиви капацитети јавних предузећа и органи локалне самоуправе, а донете су и одлуке да основне и средње школе у угроженим подручјима не раде 15. и 16. маја.

Путеви и улице под водом?

Путеви и улице под водом?

На подручјима угроженим поплавама у прекиду је већи број путних праваца: због великог одрона на Ибарској магистрали, деоница Љиг-Рудник, код места Заграђе дошло је до потпуне обуставе саобраћаја, у прекиду је железнички саобраћај на прузи Београд-Ниш због угроженог железничког моста на реци Лугомир код Јагодине.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *