Вијести, Регион

Н. Пазар: Вехабија позива на линч активисткиње

Мирза Ганић, који ратује у Сирији, позвао “браћу-муслимане” у Санџаку да линчују Аиду Ћоровић, директорку “Урбан-ина” из Новог Пазара због коментара о хиџабу и покривању муслиманки.

АидаЋоровић се не плаши претњи

АидаЋоровић се не плаши претњи

ПОСРЕДСТВОМ друштвених мрежа, Мирза Ганић је из Сирије, где ратује, упутио претње Аиди Ћоровић, директорки “Урбан-ина” и познатој НВО-активисткињи. Вехабија из Новог Пазара позвао је “браћу-муслимане” у Санџаку да је линчују, а екстремистима се Аида замерила због коментара о хиџабу и “покривању муслиманки”.

Подручна полицијска управа у Новом Пазару од среде је обезбедила 24-творочасовну полицијску заштиту Аиди Ћоровић. Након бројних претњи које добија последњих дана, а нарочито након гостовања у “Кажипрсту” телевизије Б-92 и ауторског чланка који је објавила у “Данасу”, полиција је проценила да јој је озбиљно угрожена безбедност и да мора бити заштићена.

– И раније сам добијала претње од вехабија, радикалних исламиста, разних фанатика и присталица одређених верских и политичких опција, али на њих нисам много обраћала пажњу. Овог пута, како ми је саопштено у полицији, претње су много озбиљније – каже Аида. – Након што сам поново говорила о хиџабу и злоупотребама које се чине приликом “покривања муслиманки”, па и присиљавању муслиманских жена “да се покрију”, на мене се сручила лавина увреда и претњи. Мирза Ганић је, издајући неку врсту фетве, позвао на мој линч и убиство, тврдећи да не заслужујем да живим.

Аида истиче да јој је Ганић и раније слао претње, када је упозоравала на сву погубност одласка младих Бошњака у сиријски ратни вихор. А све је почело након критика Исламске заједнице муфтије Муамера Зукорлића и причао о злоупотреби верских осећања муслиманки у политичке и друге сврхе.

– Један број људи нажалост поздравио је и подржао све што ми је из Сирије поручио овај муџахедин – истиче директорка “Урбан-ина”. Немам ништа против да свака муслиманка, ако то жели, носи хиџаб, против сам да се женама намеће и да се од тога праве неукусне ТВ-представе. Мада екстремисти и верски и политички лидери који их подржавају тврде “да су против мене сви муслимани”, свакога дана срећем у Новом Пазару обичне људе, праве вернике од којих добијам пуну подршку. Против мене је мали број врло гласних екстремиста, залуталих у времену и простору, који не бирају средства да би ме ућуткали и изблатили.

Истичући да је и сама Бошњакиња и муслиманка, Ћорпвоћева каже да подржава основно учење ислама, праве вернике и оно што је пророк Мухамед оставио као своју заоставштину.

– Претње ме ни најмање нису уплашиле, напротив. И даље ћу се борити против сваке врсте насиља, треба још интезивније да радим, јер је насиље постало наш предоминантни начин понашања – наглашава храбра Новопазарка.

Мирза Ганић на Елдровом гробу

Мирза Ганић на Елдровом гробу

ЗА Мирзу Ганића чуло се када је из Сирије послао слику са гроба убијеног друга, такође Новопазарца, Елдара Кундаковића. Стално се оглашава посреством новопазарских интернет-портала и критикује своје сународнике што масовније не крену у Сирију.

– Тај дечко је очигледно много залутао, има проблем са менталном и емотивном структуром. Слика се поред мртвих, подржава убијање недужних људи и хвали се тиме, тај и такав не може бити муслиман. Чула сам да је пљачкаш и да живи у луксузној вили коју је отео од једне сиријске породице – тврди Ћоровићева.

Извор: М. Нићифоровић, Новости

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *