Вијести, Мишљења, Регион

Мирослав Лазански:Војска Косова имаће 5.000 људи под оружјем

Могуће је да Косово добије и један пук тенкова, и да ти тенкови буду модернији од наших М-84.

Скупштина Косова је распуштена јер посланици у парламенту нису могли да се договоре како да Косовске безбедносне снаге преименују у косовску војску, то јест у оружане снаге Косова. Наиме, српски посланици одбили су да гласају за тај предлог и Хашим Тачи је љутито распустио скупштину. Изгледа дошло време да ни Срби не желе војску. Истина, косовску…

Иначе, Косовске безбедносне снаге, које су формиране 2009. године, броје око 2.500 припадника, а од 2010. године имају и резервни састав од 800 људи. Те су снаге имале задатак да помогну становништву у случају елементарних непогода, да служе као нека врста цивилне заштите. Још тада су биле опремљене са лаким пешадијским оружјем НАТО производње и са лаким оклопним аутомобилима, поклоном Турске. У магацинима некадашње ОВК остало је много пешадијског и лаког артиљеријског наоружања кинеског и албанског порекла које је Косовским безбедносним снагама увек било на располагању, то јест лако доступно.

Обуку Косовских безбедносних снага у међувремену је преузео НАТО. Онако дискретно, да се Београд не би превише једио. Но, како ниједна држава себе не може да сматра за праву државу ако нема војску – изузеци су наравно Лихтенштајн, Андора, Монако – у Приштини су закључили како је дошло време да само преименују Косовске безбедносне снаге у армију Косова. И то ће се ускоро догодити без обзира на то шта урадили српски посланици у парламенту Косова.

Каква ће бити та нова војска на Балкану? Бројаће негде око 5.000 људи под оружјем, плус запослени у министарству одбране и генералштабу, те они који раде у разним обавештајним и контраобавештајним агенцијама. Све заједно биће до 7.500 људи, плус резервни састав од око 3.000 припадника. То и није мали број када се узме у обзир укупан број становника Косова, па је и питање како све то издржавати, ко ће то плаћати. Не би било изненађење да власти у Приштини уведу и нови порез – порез за војску.

Од наоружања, косовска војска, када се једном формира, добиће, пре свега, лако артиљеријско и ПВО наоружање из НАТО држава. По систему „каскаде”, богатије чланице НАТО-а поклањају сиромашнијим државама борбене системе који нису више „прва лига”, али су и даље добри и оперативни. Не бих се изненадио да Косово добије и један пук тенкова, и да ти тенкови буду модернији од наших М-84, пошто наши тенкови нису модернизовани од 1990. године. Јер, Американци не знају шта ће са силном оклопном техником коју морају или да повуку из Авганистана, или да је тамо униште.

Систем обуке косовских војника биће по НАТО стандардима, а нагласак ће бити на пословима мировних операција у свету. Јер, Западу су војници нове косовске армије потребни, пре свега, као „топовско месо”. НАТО неће дозволити да се у организацији и у формацијама нове косовске војске понавља ЈНА модел, то су својевремено јако замерили и Хрватима. Не зато што је модел сам по себи био лош, већ зато што задатке нових армија чланица НАТО-а или кандидата за НАТО не одређују национални политички и војни центри одлучивања, већ „Велики брат”. Он одређује какву ћеш војску имати и који су задаци те војске. Ако не послушаш, нема мајци кредита од ММФ-а. Ни „из предострожности”.

Атифете Јахјага и комадант косовских безбедносних снага Кадри Кастрати (Фото Бета)

Атифете Јахјага и комадант косовских безбедносних снага Кадри Кастрати (Фото Бета)

Нова војска Косова неће одмах бити неки озбиљан војни изазов за Србију, али ако се настави техничко-технолошко заостајање у опремању и финансирању наше војске, с временом то може подстаћи многе око Србије на остваривање разних амбиција…

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *