Вијести, Регион

Миро Церар нови словеначки премијер

Словеначка скупштина изабрала је данас тајним гласањем професора права Миру Церара за новог премијера Словеније, јавиле су агенције.

За Церара је гласало 57 а против 11 посланика.
Нови премијер добио је подршку већинске коалиције у настајању – његове Странке Мире Церара (СМЦ), Демократске странке пензионера Словеније (ДеСУС), Социјалдемократа (СД) и странке одлазеће премијерке Аленке Братушек (ЗаАБ), као и посланика етничких мањина. Словеначка демократска странка (СДС), Здружена љевица (ЗЛ) и Нова Словенија (НСи) саопштиле су да их Церар није придобио његовим програмом.

Церар је обећао да ће покушати да обнови повјерење јавности у државне институције и владавину права, као и да ће радити на превазилажењу подјела те утирању пута за превазилажење кризе, навела је агенција СТА.
Ројтерс наводи да је Церар наговијестио да би могао да ревидира план о смањењу словеначког буџетског дефицита и раздвајању државе од привреде, договорен са Европском унијом пошто је та бивша југословенска република једва избјегла међународни пакет за спасавање због њених презадужених банака крајем прошле године.

Стручњак за уставно право, који је данас напунио 51 годину, нов је на словеначкој политичкој сцени, иако је добро познат јавности. Његова партија 13. јула побиједила је на изборима са 34,5 одсто освојених гласова бирача, само мјесец дана по оснивању./p>

Миро Церар нови словеначки премијер

Миро Церар нови словеначки премијер

Церар има 15 дана да представи састав кабинета на утврђивање парламенту.
Према расположивим информацијама влада – трећа за 30 мјесеци, могла би да има 15 министара, од којих би осам било из СМЦ, четири из ДеСУС-а и три из СД-а.<

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *