Вијести, Регион

Мирјанић: Милионске штете од поплава у РС

Неколико понуда компанија из Европске уније стигло је бијељинској „Шећерани“ за покретање производње, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић.

Гостујући у емисији „Интервју“ Телевизије РС, министар Мирјанић је истакао да би бијељинска „Шећерана“ до краја овог мјесеца могла да добије управу, којa ће радити на ревитализацији капацитета овог привредног субјекта и преговарати са понуђивачима из ЕУ, али није хтио да наведе o којим је понуђивачима ријеч.

Он је нагласио да је већ сада извјесно да ће род житарица и поврћа бити готово преполовљен, што ће довести до раста цијена основних прехрамбених намирница – хљеба, поврћа и меса.

„Више информација имаћемо након повлачења воде са засијаних површина и детаљнијег прегледа усјева кукуруза.

Стручне службе Министарства на терену ће утврдити штету на пољопривредним културама“, изјавио је Мирјанић.

Он је навео да је основни проблем засићеност земљишта влагом усљед великих количина падавина, при чему су отежане основне агротехничке операције и истакао да је најугроженији кукуруз.

Поплаве у РС - Турјак код Градишке/Фото: СРНА

Поплаве у РС – Турјак код Градишке/Фото: СРНА

„Сјетва кукуруза планирана је на 140.000 хектара, али касни у појединим регионима и, према информацијама ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, до сада је засијано 70 одсто планираних површина. Према првим процјенама, поновну сјетву кукуруза потребно је обавити на око седам одсто планираних сјетвених површина“, рекао је Мирјанић.

Мирјанић је нагласио да ће ресорно министарство и Влада Републике Српске наставити да ратарима пружају финансијску и сваку другу врсту помоћи.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *