Вијести, Регион

Милорад Додик: волео бих да могу да честитам Шкотској

Завршава се посета руководства Републике Српске Москви. После преговора са Владимиром Путином, ексклузивни интервју за „Глас Русије“ дао је председник РС Милорад Додик.

Господине Додик, у Москви сте за Републику Српску обезбедили кредит, као и испоруке мазута. О каквим је још пројектима у области енергетике било речи?

Ми смо пре неки дан овде потписали уговор са Гаспромом око испоруке гаса. То је за нас, за Републику Српску веома важно и јединствен тренутак у нашем пословању. Јер досада смо добијали гас преко разних посредника који су нам додатно обрачунавали високе таксе и ми смо имали скупе енергенте. Данас то добијамо директно и готово по доброј цени, а то омогућава да се тамо развијају пројекти који су базирани на гасу. Ми желимо да развијамо Јужни ток. Председник Путин је с тим веома упознат, и процедурама које су у том погледу предузимају, и његова подршка изградњи Јужног тока је апсолутна. И онога што смо планирали да радимо заједно са Гаспромом, а то је да градимо две термоелектране на гас, што ће обезбедити додатну енергетску стабилност Републици Српској и бити гарант те енергетске безбедности у далекој будућности.

Сада када се често праве паралеле између БиХ и Украјине, можемо да претпоставимо да је ситуација у овој земљи била разматрана током сусрета са руским председником?

За нас је увек важна позиција Русије везана за Дејтонски споразум у Босни и Херцеговини и то да се Русија принципијелно залаже да поштује међународни уговор који се зове Дејтонски. Русија је увек била против разних девијација тог споразума, који су наметнули најчешће странци. И зато је принципијелни став Русије на питањима Дејтонског мировног споразума веома важно. И данас је то исто председник Путин потврдио, да остаје на подршци Дејтонском мировном споразуму и да Република Српска као легални и легитимни део тог споразума има подршку и саме Руске Федерације.

Разговарали смо и о кризи у Украјини где се Русија залаже за стабилност и мир, и престанак било каквих насиља. Али свакако, не треба заборавити како је све то почело. Ранији председник Јанукович је само тражио неколико месеци одлагања парафирања тог споразума с ЕУ, што му наравно није било дозвољено, јер је Европа била нервозна и учинила је све да у Кијеву организује те крваве демонстрације које су касније и довеле до насиља на истоку Украјине. А сада, када су парафирали тај споразум, предвидели су пролонгирање његове реализације на годину и по дана. И поставља се питање смисла за све оно што се десило, за страдање у Украјини. У сваком случају, ми смо то и разумели. А што се тиче председника Путина, он је веома јасно нагласио позиције и потребе Русије да сарађује и да том погледу жели мир у Украјини и у свим деловима света. И да је Русија апсолутно фактор стабилности мира и да политика Русије није политика експанзионизма у том неком војном смислу, или која би могла да ремети односе. Да је Руска Федерација у том погледу посвећена стабилности миру и у Украјини и на другим дестинацијама света.

Господине председниче, говорите о привржености принципима Дејтонског споразума. Исто тако, много пута сте изјавили да је коначни циљ- независна Република Српска, што није баш у духу Дејтона…

Ми примарно остајемо на принципима Дејтонског споразума. Република Српска је унела своју сувереност. А масовне деградације Дејтонског споразума од стране међународне заједнице развиле су у БиХ расправу о томе на који начин ће се даље БиХ кретати. Ми тражимо да се врате на изворни текст о регуларизацији Босне и Херцеговине и против такве БиХ ми не бисмо имали ништа. С друге стране, из Сарајева се тражи додатна централизација и смањење надлежности Републике Српске. У таквом амбијенту ми сматрамо да је наш концепт, ако не буде повратка на принципијелне ставове Дејтона који је значајно урушен, значајно оскрнављен, да је сасвим легитимно и једини начин да се ми боримо за самосталност. Али наравно, то није примарно политичко питање данас, оно се разматра као могућности и ми не желимо да останемо без те могућности.

Предсједник РС, Милорад Додик и  Предсједник Русије, Владимир Путин / © Фото: РИА Новости/Aleksey Nikolskyi

Предсједник РС, Милорад Додик и Предсједник Русије, Владимир Путин / © Фото: РИА Новости/Aleksey Nikolskyi

Ви подржавате независну Шкотску?

Апсолутно. Мислим да је требало дозволити неутралну средину за изјашњавање људи. Видели смо претходних дана веома-веома изражен притисак и медијско насиље над људима, један страховит притисак од стране свих који су против тога. Волео бих да могу честитати Шкотској, јер она стотинама година жели да обезбеди своју независност.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *