Вијести, Регион

Милорад Додик: Русија је ветом спречила ново британаско мешетарење у нашем региону

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВАРАО СА РУСКИМ ЛИДЕРОМ ВЛАДИМИРОМ ПУТИНОМ

  • „Да британска резолуција неће бити усвојена, мени је било јасно оног тренутка када је министар иностраних послова Сергеј Лавров рекао да је реч о антисрпском предлогу и да он до краја неће оставити Србе“, открио је Милорад Додик
  • Ми Британцима – подвукао је председник РС – ово нећемо заборавити, без обзира колико смо мали, а они наводно велики. Из нашег сећања не можемо да избришемо овај покушај страшне историјске дисквалификације једног народа

         ПРЕДCЕДНИК Републике Српске Милорад Додик захвалио је Русији и Кини за доследност у Савету безбедности УН, којом су онемогућили усвајање предлога британске резолуције о Сребреници, јер су били свесни да би њено усвајање апсолутно довело до дестабилизације региона.

         „Исту грешку прави и Европски парламент. Једино би било исправно поводом свега овога формирати међународну комисију која би, са довољно ауторитета и са именима од ауторитета везаним за такве врсте догађаја, направила коначни извештај који би био обавезујући за све“, изјавио је Додик Срни.

         Он је истакао да сама чињеница да првенствено западне земље беже од тога – пре свега Велика Британија, Европска унија и САД, говори да су они фингирали ову ситуацију и да желе да наметну ону истину коју су сами креирали, а не ону која се стварно десила.

         Додик је рекао да није битно да ли би ту комисију формирао Савет безбедности УН, Европска унија или неко трећи, него да се утврди оно што се стварно десило на овим просторима пре 20 година, а не да се „истина“ намеће политичким притиском.

         „Да резолуција неће бити усвојена, мени је било јасно оног тренутка када је министар иностраних послова Сергеј Лавров рекао да је реч о антисрпском предлогу и да он до краја неће оставити Србе“, рекао је Додик.

         Према његовим речима, у том погледу веома је јасан покушај Русије и Кине да избалансира предлог Британије у којој се осуђује само једна страна и дисквалификује читав један народ.

         „Очигледно је да је острашћеност Британаца била толика да се није могло ништа урадити и да су Руси били приморани да тако реагују“, сматра Додик.

         Председник Додик оцењује да је неусвајање предлога британске резолуције о Сребреници добро за читаву регију.

         „Мислим да су Руси учинили најбољу могућу ствар за сам регион, јер нису дозволили да британски цинизам посвађа народе `вековно` на овом простору и да касније нема могућности за било какво помирење. Овако је дата шанса помирењу“, рекао је Додик.

         Председник Српске каже да нико није рекао да се злочин у Сребреници није десио, него је истакао да је он био огроман и да треба изразити саучешће свим који су страдали и њиховим најмилијима, мислећи при томе и на Србе и на Бошњаке.

         „Срби су показали све ово време да су спремни и да учествују у томе да се свим жртвама ода почаст, али не селективно, што је управо основна ствар предлога британске резолуције – драматична подела међу људима, трајно удаљавање од одговорности Бошњака за било какав злочин“, рекао је Додик.

         Он је оценио да је злочин над Бошњацима у Сребреници, на неки начин, ставио у сену чињеницу да су Бошњаци до момента великог злочина у Сребреници 1995. године већ убили 3.500 српских цивила.

         „Нажалост, Британци то нису ниједног тренутка покушали да разумеју“, рекао је Додик и додао да је Русија успела да спречи мешетарење и заваду коју Британци шире по овом региону, не само сада, него кроз историју.

         Додик је оценио да би евентуално усвајање сличне резолуције о Сребреници сутра у Европском парламенту у Стразбуру зауставило европски пут читавог региона.

         „Нико нема право да од људи, које на тако сраман начин покушавате дисквалификовати, очекује да им буду захвални. Ми Британцима нећемо заборавити, без обзира колико смо мали, а они наводно велики, да из нашег сећања можемо да избришемо тај покушај страшне историјске дисквалификације једног народа“, рекао је Додик.

         Председник Српске је истакао да не осећа никакав тријумфализам због неусвајања британске резолуције о Сребреници него, напротив, сматра да је све ово било непотребно и могло се превазићи да је било разума Британаца и њиховог приступа укупном догађању.

         „Они су били ти који су нас, понудом коју су дали пре извесног времена, натерали да се боримо на начин како смо то чинили. Задовољан сам што сам имао прилику да са господином Лавровим раније све то разјаснимо на најбољи могући начин“, рекао је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик

Председник Републике Српске Милорад Додик

Председник Српске разговарао је телефонски са председником Руске Федерације Владимиром Путином о британском нацрту резолуције о Сребреници.

Детаљи разговора нису познати.

(Срна)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *