Вијести, Регион

Милорад Додик: Јадна је држава у којој све реформе изводе странци

УПОЗОРИО ДА СРПСКИ МИНИСТРИ У САРАЈЕВУ РАДЕ „ОПАСНЕ СТВАРИ” И ДА ЈЕ ТО СПИРАЛА ИЗДАЈЕ СДС

  • Председник Српске упозорио да странци и „карикатуром” од закона о раду покушавају да изазову незадовољство радника како би „креирали и мирили”. Додао је да им такве карикатуре служе да се „вежбају над нама”. Нагласио је да он то – неће потписати

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик оценио је да прича о реформској агенди показује да се у БиХ многе ствари фингирају, истичући да Изјаву о европској опредељености треба да тумаче они који су је потписали, а не неко други.

         „Одједном добијам нешто са стране што нисам ни погледао. Чуо сам од премијера Српске Жељке Цвијановић да постоји неколико различитих верзија. Ово је карикатура која је требало данас да буде спроведена – да дође европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан да се нешто на брзину потпише, да не знате ни шта сте потписали, а онда након десет дана да се хватате за главу зато што ништа није ни усаглашено”, рекао је Додик вечерас новинарима у Сарајеву.

         Наводећи да је „јадна држава у којој све реформе раде странци”, Додик је подсетио да су све економске реформе у БиХ у значајном обиму спроводили странци.

         „Ако неко озбиљно жели да се бави економијом, онда треба да се бави питањем заштите домаће производње. ЕУ ништа не говори о томе како надокнадити губитак од милијарду КМ који ће настати спровођењем Споразума о стабилизацији и придруживању и тиме ће још више бити угрожени буџети. Помозите нам да намиримо ту милијарду”, поручио је Додик.

         Према његовим речима, „карикатуром”, као што је закон у раду, странци покушавају да изазову незадовољство радника како би „креирали и мирили”.

         „Како је могуће да у БиХ имате више од 500 милиона евра у депоима Централне банке БиХ него што имате емисије конвертибилних марака? Имате потребу усвајања мере да се забрани увоз пољопривредних производа у моменту њиховог доспећа. О томе хоћу да разговарам и документе те врсте ћу потписати, а карикатуре које служе да се вежбају над нама, нећу потписати”, каже предсједник Српске.

Председник Српске Милорад Додик

Председник Српске Милорад Додик

Додик сматра да је највише што се може учинити у новонасталој ситуацији то да различити нивои власти у БиХ усагласе документе и да их усвоје свако на свом нивоу.

„Усвајањем реформске агенде у Савету министара први пут су српски министри у тој институцији подржали нешто што није усвојила Влада Српске. То је веома опасно и спирала издаје коју СДС чини. Неће то моћи спровести! Савет министара је помоћно тело Председништва БиХ и нема извршне функције, па ово само води новим расколима и ништа друго”, оценио је Додик.

(Срна)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *