Вијести, Регион

МИЛЕР: Мењамо стратегију – ЕУ ће гас намењен Јужном току морати да купује на граници Турске

ШЕФ ГАЗПРОМА ТВРДИ ДА СЕ УЛОГА УКРАЈИНЕ КАО ТРАНЗИТНЕ ЗЕМЉЕ ЗА ГАС „СВОДИ НА НУЛУ“

  • Руски гасни гигант одустаје од досадашње стратегије да гас доведе до „коначног европског потрошача“

        СЕВЕРНИ ток и гасовод кроз Турску учиниће транзит гаса преко Украјине бесмисленим – изјавио је шеф Газпрома Алексеј Милер.

        Он је у интервјуу руској државној телевизији подвукао: „Улога Украјине као транзитне земље своди се на нулу. Обезбедићемо гас који Украјини буде потребан за унутрашњу потрошњу, а снабдевање Европе ићи ће алтернативним маршрутама“.

        Милер је додатно објаснио одлуку Владимира Путина да се одустане од Јужног тока:

         „Брод за полагање цеви већ је био у Црном мору. Али, како се могло почињати са реализацијом пројекта кад Бугарска није била дала дозволу за градњу у њеним територијалним водама и ексклузивној економској зони, а нити преко њене територије?! Све то није имало никакве везе са трећим енергетским пакетом ЕУ“.

        Милер је нагласио да је Европска унија „отворено блокирала Јужни ток“, а Европски парламент је 17 априла изгласао резолуцију о његовој забрани.

        Нагласивши да је Газпром на Јужном току изгубио и време и новац, Милер је подвукао да је „барем добро упознао бирократију ЕУ“ и додао да баш зато – и кад би дошло до повратка том пројекту – нема никаквих гаранција да се све не би поновило.

Шеф Газпрома Алексеј Милер

Шеф Газпрома Алексеј Милер

„Крај Јужног тока – открио је Милер – представља и крај нашег досадашњег модела снабдевања Европе гасом. Ми смо досад доводили свој гас до европских потрошача, а сада прелазимо на нови модел: одсад ћемо гас продавати на граници. Ко буде хтео – куповаће гас на турској граници. Ми смо у инфраструктуру – да бисмо гас за Јужни ток довели до станице „Русија“ на обали Црног мора – потрошили 4 милијарде долара. Сада ће све то бити у функцији гасовода преко територије Турске. Тај гас ће земље ЕУ, да поновим, морати да купују на граници Турске“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *