Вијести, Регион

МЕРКЕЛ: Западни Балкан се не сме прерано препустити сам себи

ОЦЕНИЛА ДА ЈЕ ЗА БАЛКАН ПОТРЕБАН „ДУГ ДАХ” ЈЕР ДО НАПРЕТКА ДОЛАЗИ „ТЕМПОМ ПУЖА”

  • „Свим земљама Западног Балкана смо обећали европску перспективу и иза тога стојимо. Временски оквири између приступања Словеније и Хрватске не морају бити никаква мера за приступање других земаља, већ је на свакој држави када ће и како моћи да приступи”, изјавила је немачка канцеларка уочи конференције коју њена влада организује у Берлину
  • Указала је да у Босни и Херцеговини предстоје избори на јесен и додала да међународна заједница мора покушати, после гласања, да подстакне политички процес, додајући да је тамо још пуно посла
  • ФАКТИ: Ево, велика канцеларка велике Немачке тврди да од Вучићеве Србије зависи када ће се наћи у Европској унији којом њена земља командује. А њен фаворит за председника Европске комисије, Жан-Клод Јункер, већ је објавио: шта год која земља-кандидат чинила – нико неће ући у ЕУ у наредних пет година!

        

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел поводом конференције о Западном Балкану, коју немачка влада организује у четвртак у Берлину, истиче да све земље региона имају европску перспективу, а да чланство зависи од брзине спровођења потребних реформи.

         Она је, у разговору са политикологом Корнелијусом Адебаром, уочи балканске конференције, објаснила да је немачка влада одлучила да организује конференцију, на коју позива премијере, министре иностраних послова и привреде, поводом 100-те годишњице почетка Првог светског рата.

         „Ми смо размишљали шта учинити поводом ове годишњице, а да не гледамо само у прошлост и како можемо да обликујемо будућност. Немачка влада је дошла на идеју да позове све државе региона како би показала да данас више не постоје сукоби, иако је присутно још низ конфликата, али у суштини постоји заједништво. То је, према мом уверењу, постало могуће јер су све земље добиле европску перспективу”, нагласила је Меркелова у видео снимку постављеном на сајту немачке владе.

         Она је истакла да то значи да све земље имају шансу да постану чланице ЕУ и да је то циљ који заједно следе.

         На тој основи је, како сматра, постало је могуће више заједништва.

         „Нама су још увек у сећању стравични ратни сукоби и због тога ова конференција показује да идемо даље, да смо превазишли сукобе и то је добар знак”, нагласила је Меркелова.

         „Свим земљама Западног Балкана само обећали европску перспективу и иза тога стојимо. Временски оквири између приступања Словеније и Хрватске не морају бити никаква мера за приступање других земаља, већ је на свакој држави када ће и како моћи да приступи”, поручила је она.

         Немачка канцеларка је указала да сада имамо различите нивое приближавања.

         Она је подсетила да су са Србијом и Црном Гором започети приступни преговори, да Албанија и Македонија имају статус кандидата и Босна и Херцеговина и Косово раде на томе, што, како је истакла, значи да је пред сваким изазов да створи предуслов за приступање ЕУ – кроз структурне реформе, реформе у области владавине права, борби против корупције и транспарентним структурама.

         „Што брже земље прођу тај процес брже ће моћи и да приступе”, подвукла је Меркелова.

         Она је одбацила оптужбе да ЕУ примењује двоструке аршине у пријему нових чланица, указујући да се јасно видело која је процедура на путу до чланства на примеру Хрватске, као и да се у вези Румуније и Бугарске непрестано праве извештаји о владавини права и напретку у демократизацији и борби против корупције.

         „Наше искуство указује да све што се не реши током приступног процеса не чини потом много једноставније чланство и због тога земље то не треба да сматрају баријером или препрекама, већ подстицајем да стварно раде успешно у корист сопствених грађана, који су делимично јако фрустрирани о недостатку владавине права, а можда и судовима који не раде довољно добро или корупцијом у сопственој земљи”, објаснила је Меркел.

         Она је указала да се на Балкану види да је потребно имати ”дуг дах”, указујући да је међународна заједница још присутна са трупама на Косову, где постоји и полицијска мисија ЕУ.

         „Не смеју се земље прерано препустите саме себи. Чак и када постоји напредак у том региону он се одвија темпом пужа”, оценила је Меркел.

         С тим у вези, она је указала да у Босни и Херцеговини предстоје избори на јесен, и да међународна заједница мора покушати, после гласања, да подстакне политички процес, додајући да је тамо још пуно посла.

         Такође је нагласила да је важно да се у региону створе интеграциони процеси.

 

Канцеларка Ангела Меркел

Канцеларка Ангела Меркел

         „Шефове и чланове влада позивамо сада како би се побољшала њихова међусобна сарадња. Људи желе да имају саобраћајну инфраструктуру, желе да једноставно путују из једне у другу земљу. Тада ће се заједништво тих раније сукобљених људи и народа оснажити. Само кроз сусрете је могућа промена, а то је нешто што смо видели у време Хладног рата у Европи, и то можемо пренети на све делове света”, уверена је Меркелова.

         (Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *