Регион

Матео Ренци: Они који руше Шенген – руше Европску унију, Италија то неће дозволити

ИТАЛИЈАНСКИ ПРЕМИЈЕР СЕ ОГЛАСИО НАКОН СУСРЕТА СА НЕМАЧКОМ КАНЦЕЛАРКОМ

ШЕФ италијанске владе Матео Ренци је оптужио све оне који желе „уништити” шенгенску зону слободне циркулације унутар Европске уније да би тиме “уништили” Европу и упозорио да им Италија неће допустити да то ураде.

– Ми кажемо чврсто, одлучно и храбро, да они који желе да униште Шенген – желе уништити Европу. Нећемо им дозволити да то ураде – рекао је Ренци дан након сусрета о кризи с имигрантима у Берлину с канцеларком Ангелом Меркел.

Ренци је говорио на острву Вентотене, где су у току другог Светског рата два затвореника у фашистичкој Италији израдила манифест о федерацији европских држава који се сматра оснивачем покрета унификације коју је затим доживела Европа.

– Данас, у тренутку великих тешкоћа за Европу, одлучили смо да поново дођемо овде, где је све започело, да одамо почаст онима који су имали најтежи тренутак у историји европског идентитета – наставио је Ренци. У време рата, “било је неколико визионара који су имали храброст, страст и снагу да замисле уједињене европске државе, Европу као простор мира”, наставио је он.

Шеф италијанске владе Матео Ренци

Шест од 26 чланица шенгенског простора су привремено успоставиле контроле, без затварања својих граница.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара