Вијести, Регион

Мали Зворник добија 11 километара алтернативног пута

ОПАСНОСТ НИЈЕ ПРОШЛА: СВАКОДНЕВНО КЛИЗЕ ДВА ДО ТРИ МИЛИОНА КУБИКА ЗЕМЉЕ КА ДРИНИ

  • Нико није ни сањао да на том месту може доћи до клизишта, јер је испод њега подземни град Карађорђевића, односно склониште изграђено за краља, пред Други светски рат и ту је, како је рекао, 11. априла 1941. године одржана последња седница Владе Краљевине Југославије

         У ОПШТИНИ Мали Зворник почели су радови на изградњи алтернативног дела пута од 11 километара, јер се изнад садашње саобраћајнице Лозница-Мали Зворник-Љубовија појавило велико клизиште, којим свакодневно клизи око два до три милиона кубика земље ка Дрини, изјавио је данас председник те општине Драган Богићевић.

         Брзог решења за то клизиште нема, а у прекиду је и пешачки и друмски саобраћај и зато смо принуђени да правимо алтернативну деоницу од 11 километара из центра Малог Зворника, преко Бучевачког потока до Новог моста, рекао је Богићевић.

         Он је указао да се изградња алтернативне деонице пута у Малом Зворнику одвија уз помоћ Војске Србије и општинске механизације.

         Богићевић је нагласио да се за решење питања тог клизишта, које не може да реши сама општина, без помоћи Владе и надлежног
Министарства грађевине и урбанизама, очекује предлог и решење Саобраћајног института ЦИП и стручњака са факултета и Путева Србије.

         „Ми нисмо у стању сами да то решимо, јер то превазилази годишњи буџет општине, који износи 580 милиона динара”, казао је он и најавио да ће тражити састанак са ресорним министром Зораном Михајловић, као и да ће због убрзане процена штета у тој општини прелиминарна процена бити завршена до 30. маја.

         У кризном штабу увек морају да рачунају да може доћи до најгорег сценарија, који би у овом случају био ако цело клизиште крене одједном да клизи и то би, како је рекао Богићевић угрозило природну брану и мост на Дрини, као и становништво Зворника и оно што живи низводно од Малог Зворника.

         У случају тог најгорег сценарија, Штаб за ванредне ситуације је спреман да у року од 15 минута евакуише угрожено становништво и да их смести у прихватне центре, додао је Богићевић.

         Он је указао да до сада нико није ни сањао да на том месту може доћи до клизишта, јер је испод њега подземни град Карађорђевића, односно склониште изграђено за краља, пред Други светски рат и ту је, како је рекао, 11. априла 1941. године одржана последња седница Владе Краљевине Југославије.

         „Било је предвиђено да то место претворимо у туристички комплекс и туристичку атракцију и управо су биле завршене јавне набавке за уређење тог простора,” рекао је председник општине Мали Зворник и најавио да ће после свега, на првој следећој седници Скупштине општине повући предлог ребаланса општинског буџета и сва средства усмерити на санацију штете од поплава.

         Мајор Игор Јосиповић, из команде Друге бригаде копнене Војске Србије навео је да су на изградњи алтернативног дела пута у Малом Зворнику ангажовани припадници Друге бригаде Војске Србије из Краљева и 333. инжењерски батаљон из Панчева.

 

Клизуште на путу

Клизуште на путу

Ангажовано је шест професионалних припадника Војске, један официр, два подофицира и војници, са четири инжењеријске машине и пробијање пута се одвија уз помоћ општинске механизације, два копача и камиона за превоз материјала, навео је Јосиповић

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *