Вијести, Мишљења, Регион

Миодраг Зец: Мале земље нису битне ЕУ

УПОЗОРЕЊЕ ПРОФЕСОРА ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ: СВИ ОЧЕКУЈУ ЕВРОПСКЕ ПЛАТЕ, А ДОБИЋЕ САМО – ЕВРОПСКЕ ЦЕНЕ.

  • „Можда не можемо да извозимо храну, али можемо да је имамо за себе. Можда не можемо да извозимо намештај у Италију, али можемо да га направимо за велики део домаћег тржишта. Дефинитивно не морамо да спавамо на кревету који је направљен у Норвешкој или да једемо месо из Холандије или бели лук из Кине”, истакао је Миодраг Зец.

ПРОФЕСОР економије на Филозофском факултету у Београду Миодраг Зец изјавио је да је ЕУ тржиште које тражи од малих земаља да снизе царину и тиме се изложе драматичној конкуренцији, док им са друге стране не даје пореске и друге подстицаје и олакшице којима се надају.

„Најгоре је што сви сматрају да ће своје проблеме решити у ЕУ, али ако своје проблеме не могу да реше Грчка, Италија и Шпанија, шта може да реши Република Српска”, запитао је Зец.

Он је за „Прес Републике Српске” оценио да људи очекују да ће уласком у ЕУ доћи до уједначавања плата, а само ће се уједначити цене.

Зец истиче да Европа има много комплексније циљеве, тако да јој мале земље нису ни битне.

Према његовом мишљењу, ЕУ је проширена Немачка, која има своју филозофију.

„ЕУ је тема којој нисмо дорасли. Најгоре је, међутим, што сви сматрају да ће своје проблеме решити у овој заједници, а неће, и они ће бити још драматичнији”, оцијенио је Зец.

Говорећи о економским потенцијалима Републике Српске, Зец је истакао да Српска располаже ресурсима који, нажалост, нису довољно развијени, као што су хидропотенцијали, који нуде велику могућност за капиталне инвестиције и довођење озбиљних страних инвеститора.

Додао је и да прерађивачко-прехрамбена индустрија и производња намештаја, уз адекватну царинску или пореску политику, могу да буду основ за привредни искорак Српске.

Миодраг Зец

Миодраг Зец

„Можда не можемо да извозимо храну, али можемо да је имамо за себе. Можда не можемо да извозимо намештај у Италију, али можемо да га направимо за велики део домаћег тржишта. Дефинитивно не морамо да спавамо на кревету који је направљен у Норвешкој или да једемо месо из Холандије или бели лук из Кине”, истакао је Зец

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *