Вијести, Регион

Максим Горки о Србији

Максим Горки о Србији:

„Ово је наша земља. Толико је слична Русији да ми изгледа као да сам са севера, из Русије, прешао у Украјину. Греје ме овде југ! На крају, овде су сви људи – ЉУДИ!

Историја ове земље корачала је само за славом! Та земља је патила, живела, преживела и остала ту, да увек буде ту! Чини ми се да су Срби исто толико Руси колико и ми. Све у нама је толико слично и толико исто, да ја нисам способан да нађем разлику. Исто толико су широки као и ми и исто толико велики као и ми.

Сећам се да је једном Лењин рекао да је то једини народ који зна да се бори и који хоће да се бори за своју слободу…”

Максим Горки

Максим Горки

ТРИДЕСЕТИХ година је у Врњачку Бању стигао писац Максим Горки (1868-1936). У кореспонденцији славног писца сачувано је и једно писмо које је из Бање упутио пријатељу Алексеју Ивановичу Бабочкину. Ово је део тог писма.

На данашњи дан 1936. године преминуо руски писац Алексеј Максимович Пјешков, Максим Горки, утемељивач социјалистичког реализма. Најчешћа тема његовог стваралаштва су људи са такозваног дна, побуњеници свих врста, изгубљени и презрени. После 1917. полемисао је с вођом Октобарске револуције Лењином и другим челницима бољшевика, критикујући поступке совјетских власти. Истовремено је учествовао у интелектуалној обнови земље и сматра се најзначајнијим културним послеником у постоктобарској епохи.

(Последњи пасус преузет са странице Учимо Историју)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *